Live

Instanța a decis când se pronunță pe contestația lui Augustin Lazăr la procedura de revocare

Data actualizării: Data publicării:
Foto: InquamPhotos/George Călin

Curtea de Apel Alba Iulia va judeca în data de 20 noiembrie cererea de suspendare a executării propunerii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare din funcţia de procuror general a lui Augustin Lazăr, a declarat, luni, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al instanţei, Cosmin Muntean.

Procurorul general Augustin Lazăr a depus vineri, la Curtea de Apel Alba Iulia, o acţiune în contencios administrativ, prin care cere suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie, demarată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Potrivit unor oficiali din Parchetul General, Augustin Lazăr a depus, tot vineri, la Ministerul Justiţiei, o plângere prealabilă împotriva raportului de evaluare întocmit de Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că orice persoană dacă este nemulţumită se poate adresa instanţei, comentând demersul lui Augustin Lazăr care a contestat procedura de revocare. 

„În România, accesul la justiţie este garantat pentru ori şi ce persoană, da? Fiecare, dacă este nemulţumit – şi sigur că dânsul este nemulţumit – are dreptul să se adreseze unui judecător. Sigur că problema este să nu abuzăm de dreptul acesta deşi, din păcate, mulţi abuzează. Eu am plângerea aceea, am citit-o”, a declarat luni Tudorel Toader.

Toader a precizat că va face mai multe declaraţii despre legalitatea procedurii de numire în funcţie a lui Augustin Lazăr.

„Astăzi, când programul îmi va permite, voi face o declaraţie mai amplă despre legalitatea peocedurii de numire în funcţia de procuror general – a procedurii, în general – dar acum, dacă vreţi, vă fac doar o referire. Uitaţi-vă pe anunţul de selecţie pentru procuror general. Acolo se prevăd condiţiile legale. Pe data de 16 martie  2016, când s-a închis termenul de înscriere dosarul candidatului Lazăr avea 2 piese – declaraţia de intenţie prin care declara că vrea să fie procuror general şi un CV. Nu exista nimic în plus. Comparaţi cererea şi CV-ul şi cu cerinţa din anunţul de declanşare a procedurii, care nu pică”, a mai spus ministrul Justiţiei.

În acţiunea depusă la Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr a solicitat suspendarea efectelor raportului întocmit de Toader, până la soluţionarea litigiului de la Ministerul Justiţiei.

Pe 24 octombrie, Tudorel Toader a anunţat că a declanşat procedura de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei a susţinut că dosarul de candidatură depus de Augustin Lazăr nu era complet, deoarece lipsea ultima evaluare a activităţii profesionale.

De asemenea, Toader afirma că în dosarul de candidatură de la MJ se afla o ordonanţă de clasare pe numele preşedintelui Klaus Iohannis. Ulterior, s-a descoperit că această ordonanţă nu a fost întocmită de Augustin Lazăr, ci de un alt procuror, Cristian Lazăr.

Pe 1 noiembrie, Augustin Lazăr declara că afirmaţia ministrului Justiţiei privind descoperirea unei fraude în dosarul său de candidatură pentru această funcţie s-a dovedit "o manipulare a opiniei publice" şi a anunţat că îşi rezervă dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare.

„Afirmaţia privind pretinsa descoperire a unei fraude, după doi ani şi jumătate, în procesul de numire a procurorului general s-a dovedit total lipsită de suport probator şi, mai mult decât atât, s-a dovedit a fi o manipulare a opiniei publice, o manipulare şi ţinere în suspans nejustificată faţă de o afirmaţie care a fost făcută în mod interesat, pentru a servi unei proceduri de revocare viciată vizibil. Aş dori să vă spun că, la o simplă lecturare a hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii din 21 aprilie 2016, vom putea să vedem că Secţia de procurori a verificat cu meticulozitate fiecare dintre condiţiile legale care erau impuse pentru candidaţi, respectiv vechime minimă de 10 ani, lipsa sancţiunilor în ultimii 3 ani - şi vă rog să observaţi că numai pentru lipsa sancţiunilor se cere termenul de trei ani - şi în continuare era necesară condiţia unui calificativ foarte bun la ultima evaluare. Prin urmare, Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul independenţei Justiţiei, a constatat că erau întrunite toate condiţiile legale pentru candidaţi. Restul este politică, iar eu îmi rezerv dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare”, spunea Lazăr.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Augustin Lazăr către procurori: DNA are resursele umane pentru a continua lupta anticorupție

Tudorel Toader, post scriptum la o postare despre dosarul lui Augustin Lazăr

Protest în Piaţa Victoriei după cererea de revocare a lui Augustin Lazăr

Florin Iordache: "Exact ca la domnul Lazăr, fără îndoială şi domnul Toader va fi evaluat"

Partenerii noștri