Live

Liviu Avram, despre decizia CCR: Procurorii intră din nou sub controlul absolut al ministrului Justiției

Data actualizării: Data publicării:

Prin decizia Curții Constituționale de astăzi - care a decis că a existat conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis şi între Guvern şi preşedinte, ca urmare a respingerii de către şeful statului a cererii de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi - președintele și CSM devin spectatori în privința revocării procurorilor-șefi, a spus jurnalistul Liviu Avram.

Jurnalistul Liviu Avram a spus că trebuie așteptată motivarea judecătorilor CCR, pentru că „din ceea ce știam până acum, nimic nu anticipa un asemenea verdict”, pentru că procedura declanșată de ministrul Tudorel Toader „nu-și are rădacina în Constituție, ci într-o lege”.

„S-a întâmplat ceva dubios din moment ce s-a ajuns la acest verdict, pentru că această decizie contrazice tot ceea ce a zis CCR până acum în materie de conflict juridic de natură constituțională. Decizia de azi răstoarnă tot ceea ce a zis CCR din 2003”, a mai spus Liviu Avram, redactor sef adjunct Adevărul.

Astfel, explicat pe scurt, președintele și Consiliul Superior al Magistraturii devin „spectatori” în privința revocării procuroilor-șefi al parchetelor.

„Practic, toată puterea de revocare revine ministrului Justiției, care justificând indiferent cum poate depune o cerere de revocare, CSM dă aviz consultativ, iar președintele, în virtutea deciziei de azi, e obligat să revoce. Procurorii intră din nou sub controlul absolut al ministrului Justiției”, a avertizat jurnalistul.

 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Traian Băsescu: Ar fi o mare greșeală a României să nu dea Ucrainei un sistem Patriot. Ucrainenii luptă și pentru noi

Judecătorul CCR Varga Attila, internat în stare gravă la Spitalul Universitar din București

Iohannis și Ciolacu condamnă „actele extremiste” după ce premierul slovac Robert Fico a fost împușcat: „Nu au nicio justificare”

Ciolacu, despre Patriot pentru Ucraina: Mă bucură reacția Moscovei. Înseamnă că noi contăm în mobilizarea împotriva dictatorului Putin

Partenerii noștri