Live

Oprea pierde procesul pentru redobândirea titlului de doctor: Lucrarea mea nu este un plagiat

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea de Apel Bucureşti a respins, ca neîntemeiată, acţiunea depusă de Gabriel Oprea prin care acesta solicita anularea ordinului ministrului Educaţiei prin care i s-a retras titlul de doctor în drept.

ACTUALIZARE 15:30 - Gabriel Oprea a reacţionat pe Facebook, susţinând din nou că lucrarea sa nu a fost plagiată. El spune că decizia judecătorească nu se bucură de autoritate de lucru judecat, întrucât este dată în primă instanţă, şi că aşteaptă motivarea pentru a ataca cu recurs.

„În legătură cu teza de doctorat, spun încă o dată că lucrarea mea nu este un plagiat. Astăzi vorbim despre o hotărâre judecătorească în prima instanţă, care nu se bucură de autoritate de lucru judecat. Aştept comunicarea acesteia pentru a cunoaşte motivele avute în vedere de către instanţă la respingerea cererii mele. Voi declara recurs, urmând să se pronunţe definitiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a scris Gabriel Oprea, vineri, pe pagina sa de Facebook.

El susţine că subiectul tezei sale de doctorat „face în continuare obiectul unui atac politic concertat şi foarte bine construit pe intelligence”. Fostul ministru a adăugat că unii şi-au făcut un scop de a-l ataca politic, iar pentru ei nu contează nici verdictul neplagiat dat de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, şi nici faptul că, pentru verificarea tezei sale, s-a apelat la specialişti.

„Hotărârea adoptată de toţi cei nouă membri ai Consiliului a fost foarte clară: Suspiciunea de plagiat nu se confirmă. Această hotărâre este definitivă, nu a fost atacată în justiţie şi produce efecte juridice în continuare. În ciuda acestei decizii, atacurile politice «inteligente» au continuat, s-au intensificat, folosindu-se această doamnă Sercan, «specializată în denunţarea plagiatelor lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea» şi acuzată că a plagiat bucăţi întregi din lucrarea sa de licenţă. Această doamnă care, în lacrimi, într-un acces de conştiinţă, pe postul naţional de televiziune, a spus despre sine că este o impostoare, că nu poate pretinde că este o profesionistă a presei, că a făcut compromisuri şi nu ar trebui să se afle în emisiunea Profesioniştii”, a mai spus Oprea.

De asemenea, el descrie discuţiile din spaţiul public despre posibilul plagiat al tezei sale de doctor drept un atac, care a reprezentat doar începutul, însă se declară încrezător că i se va face dreptate.

„«Plagiatul tezei lui Oprea» este o temă politică apărută în spaţiul public în vara anului 2015, când eu aveam în sondaje 32% din încrederea populaţiei, iar UNPR 10%. Lansarea acestei teme de atac a fost doar începutul, a fost urmată de dosare, procese. Am încredere că mi se va face dreptate în toate aceste dosare, că Adevărul va învinge. Merg înainte cu Dumnezeu!”, a conchis Oprea.


Știrea inițială:

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a atacat în instanţă ordinul de retragere a titlului de doctor în drept semnat de fostul ministru al Educaţiei Mircea Dumitru, pe data de 1 septembrie 2016. Oprea a rămas fără titlul de doctor în drept, după ce Consiliul General CNATDCU a decis că el a plagiat în teza de doctorat.

Instanţa a respins acţiunea lui Gabriel Oprea, ca neîntemeiată, însă decizia nu este definitivă.

Admite excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtului Guvernul României în ceea ce priveşte capetele 2 şi 3 de cerere, invocată de pârât prin întâmpinare. Respinge capetele 2 şi 3 din cererea de chemare în judecată formulate în contradictoriu cu pârâtul Guvernul României ca fiind introduse împotriva unui pârât fără calitate procesual pasivă. Respinge excepţia lipsei de interes al reclamantului în formularea capătului 1 de cerere, invocată de pârâtul Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, ca neîntemeiată. Respinge excepţia inadmisibilităţii capătului 3 de cerere, invocată de pârâtul Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, ca neîntemeiată. Respinge, pe fond, acţiunea formulată de reclamantul Gabriel Oprea în contradictoriu cu pârâţii Guvernul României şi Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Sursa: Agerpres

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Procesul fraților Tate poate începe. Tribunalul Bucureşti a respins excepțiile formulate de inculpați

Motivul halucinant pentru care o judecătoare din Iași a amânat zeci de procese într-o singură zi. CSM a cerut anchetarea ei

Curtea Supremă a SUA ar putea să respingă cererea lui Trump de a beneficia de imunitate în procesul penal de la Washington

Harvey Weinstein scapă de condamnarea pentru viol din 2020

Partenerii noștri