Live

Unde au ajuns banii plătiți de stat pentru licențele Microsoft

Data actualizării: Data publicării:

Contracte supraevaluate şi licenţe inutile cumpărate pe bani grei de Guvernul României! Aşa s-a produs prejudiciul calculat de procurorii anticorupţie în dosarul Microsoft, peste 66 de milioane de dolari. Intermediarii contractelor de licenţiere au inclus în înţelegerile parafate de stat servicii de consultanţă în valoare de zeci de milioane de dolari. Acestea nu au fost niciodată prestate, însă banii au fost plătiţi, susţin anchetatorii. Pentru că presupusele fapte de abuz s-au prescris, procurorii i-au trimis acum în judecată doar pe beneficiari, cei care sunt acuzaţi că au trecut profitul prin mai multe conturi, justificând tranzacţiile prin contracte false, tocmai pentru a justifica încasările.

În 2010, compania Fujitsu, care a intermediat, în 2004, încheierea contractului între Guvernul României şi compania Microsoft, pentru închirierea de licenţe, reclama la DNA că a fost înşelată.

Andreea Georgescu, jurnalist Digi24: În plângerea depusă, compania susţinea că a descoperit, printr-o investigaţie internă, că două contracte pentru servicii de consultanţă şi asistenţă tehnică în contul licenţelor închiriate de Microsoft către statul român nu au fost niciodată onorate, deşi banii au fost plătiţi.

În 2012, Claudiu Florică, angajat al Fujitsu Austria şi cel care a semnat cele două contracte, era pus sub acuzare pentru înşelăciune. În 2013, DNA începe să investigheze modul în care s-a încheiat, în 2004, contractul de licenţiere şi actele adiţionale. Aşa au descoperit că Guvernul a plătit în toamna lui 2004 o tranşă de peste 19 milioane de dolari pentru închirierea unor licenţe care nici măcar nu puteau fi folosite.

Secretariatul General al Guvernului a achitat firmei din Austria peste 19 milioane de dolari, din care a fost acoperit preţul licenţelor, peste 7 milioane şi jumătate de dolari. O sumă similară a fost achitată pentru pretinse servicii de consultanţă către Profinet. De acolo, banii sunt transferaţi în contul unui offshore, de unde prin alte tranzacţii, în contul personal al lui Dinu Pescariu şi al unei firme controlate de un apropiat al lui Claudiu Florică.

Circuitul financiar ar fi fost folosit, spun anchetatorii, la fiecare plată, aşa că cei doi oameni de afaceri au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani. Asta, deşi faptele de abuz în serviciu, care au generat profitul transferat prin circuit pentru a i se pierde urma, nu au mai putut fi investigate.

Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef DNA: DNA a făcut patru rechizitorii în care au fost trimiși în judecată mai mulți inculpați, printre care și doi foști miniștrii, unul din ei deja condamnat definitiv, iar procurorii au dispus măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului cauzat în cuantum de 62,5 milioane Euro și 22 milioane USD.

Procurorii speră că vor reuşi, prin eventuala executare a sechestrului, să poată recupera valoarea pagubei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Victor Ponta a dat statul român în judecată, inclusiv DNA și procurorul care l-a trimis în judecată în dosarul Turceni - Rovinari

BEJ Prahova i-a admis candidatura lui Iulian Dumitrescu, cercetat penal, pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean

Șeful Direcţiei Energie din Complexul Energetic Oltenia a fost reţinut pentru trafic de influenţă

Iulian Dumitrescu a rămas președinte PNL Prahova şi a semnat documentele depuse la Birourile Electorale. PSD le-a contestat fără succes

Partenerii noștri