Live

Laserul de la Măgurele, blocat de trei scări. Un proces cu miză de 66 milioane de euro

Data publicării:

Construcţia celui mai mare laser din lume este blocată. Investiţia la care s-a angajat România nu poate fi finalizată după ce furnizorii de echipamente spun că o parte a clădirii nu respectă planurile, iar echipamentele nu pot fi montate. Reprezentanţii institutului de cercetare susţin contrariul. Disputa a ajuns în faţa judecătorilor, miza procesului fiind de 66 milioane de euro.

Furnizorul, consorţiul european EuroGammaS, a notificat institutul că o şapă denivelată din materiale proaste, trei scări de metal şi acoperişul ar pune în pericol fascicolul gamma, o piesă vitală a proiectului.

Nicolae Zamfir, directorul proiectului: Niciun echipament nu se montează pe şapă. Dedesubt este o placă antivibraţii de beton, deci trebuie prinsă în acea placă, nu se poate prinde în şapă asemenea echipamente.

La rîndul lui, institutul a aplicat penalizări succesive şi, în final, a reziliat contractul.

Nicolae Zamfir, directorul proiectului: Trebuia să înceapă montajul în urmă cu 3 ani, au avut întârzieri, am aplicat sancţiuni, penalităţi contractuale de întârziere, le-au plătit.

După rezilierea contractului, firma a dat în judecată institutul de cercetare.

Nicolae Zamfir, directorul proiectului: Deci nu înțelegem ce se întâmplă. E o problemă inexplicabilă, mai ales că aceste motive invocate de ei sunt pur şi simplu copilăreşti.

Proiectul de 300 de milioane de euro a fost finanţat din fonduri europene. 66 de milioane erau pentru fascicolul gamma. Directorul instituţiei speră să recupereze în instanţă banii plătiţi până în acest moment.

Nicolae Zamfir, directorul proiectului: Valoarea echipamentului gamma este de 66 milioane de euro, din care am platit deja jumătate, sigur, trebuie să ne recuperăm banii. Nici nu ne-au adus toate componentele pe care noi le-am plătit deja.

Conducerea institutului susţine că acest incident nu influenţează punerea în funcţiune a laserului de mare putere, dar nu poate funcţiona la capacitate maximă.

Nicolae Zamfir, directorul proiectului: Urmează ca în următoarele săptămâni să înceapă testele finale.

Institutul de cercetare de la Magurele este în subordinea Ministerului Cercetarii și Inovării.

„Ministerul Cercetării şi Inovării şi-a asumat în primă fază rolul de mediator între părțile implicate în conflict, acordând sprijin beneficiarului (IFIN-HH) pentru realizarea proiectului, însă odată ajuns litigiul în instanță, intervenția ministerului nu mai este posibilă, soluția urmând să fie indicată de o hotărâre judecătorească definitivă”, se arată într-un răspuns al ministrului Cercetării, Nicolae Hurduc.

Reprezentanții EuroGammaS nu au putut fi contactați pentru a ne oferi un punct de vedere. Comisia Europeană ia în calcul anularea finanțării, dacă cele doua părți nu se înțeleg.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Maia Sandu pledează la Bruxelles pentru fonduri alocate în viitorul buget al UE: R. Moldova şi Ucraina au nevoie de un Plan Marshall

Câciu îl atacă pe Nicușor Dan: Bucureștiul a absorbit doar 1 miliard de euro din cele 3,5 miliarde fonduri europene – un mandat ratat

Corina Creţu: PNRR este o şansă istorică pentru România. Sper să nu ne trezim în 2026 că nu am folosit banii alocaţi

Marcel Boloș: Investițiile despre care tot vorbesc încep să-și facă simțită prezența

Partenerii noștri