Live

MApN a anulat licitația pentru corvete, câștigată în 2019 de francezii de la Naval Group

Data actualizării: Data publicării:
MApN a anulat licitația pentru corvete multifuncţionale. Foto: Naval Group

Procedura de achiziţie de corvete multifuncţionale, care a început în urmă cu cinci ani, a fost anulată, informează Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

„Autoritatea contractantă din Ministerul Apărării Naţionale a aprobat luni, 7 august, anularea procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esenţial «Corvetă multifuncţională», propusă prin raport de comisia de evaluare constituită în baza HG nr. 48 din 15 februarie 2018”, anunţă, marţi, Ministerul Apărării.

Sursa citată a precizat că decizia de anulare a procedurii specifice a fost luată „întrucât ofertantul declarant câştigător nu a semnat acordul-cadru în termenele solicitate de autoritatea contractantă şi nu au fost identificate fondurile necesare declarării ca fiind câştigător a operatorului economic de pe locul următor”.

„Decizia anulării procedurii specifice a fost comunicată celor trei ofertanţi marţi, 8 august”, a mai precizat Ministerul Apărării.

România a vorbit pentru prima dată despre cumpărarea corvetelor în 2016, dar procedurile au fost accelerate în 2018. Un an mai târziu, gigantul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa au câştigat licitaţia, dar contractul nu a fost semnat nici până azi. Tranzacţia este importantă pentru România, care are acum o singură corvetă. În plus, programul cuprinde şi modernizarea celor două fregate Regina Maria şi regele Ferdinand

Şantierul Naval Constanţa a încheiat, în aprilie 2018, un acord de asociere cu Naval Group din Franţa pentru a participa la procesul de achiziţie al programului de corvete multifuncţionale lansat de Guvernul României. La procesul de achiziţie au mai participat Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia).

Contractul, în valoare de peste 1 miliard de euro, a fost atribuit, în iulie 2019, asocierii Şantierul Naval Constanţa - Naval Group, scrie News.ro.

Telenovela corvetelor pentru Armată a ajuns la final. Totul după 7 ani de scandaluri de corupție, amânări și licitații anulate. În tot acest timp, cele patru nave de luptă vitale pentru marina militară ar fi fost deja construite și am fi avut cu ce să ne apărăm țărmul, în plin război.

Cum a evoluat procedura de achiziție

  • 2018 - MApN începe licitația pentru corvete ianuarie
  • 2019 - Licitația este suspendată, din cauza suspiciunilor de corupție
  • iulie 2019 - Naval Group câștigă licitația
  • 2019-2020 - Damen face contestații și deschide procese civile

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Plin de ciudați”. ”Cea mai frumoasă sportivă din România” a dezvăluit ce-a pățit, ani de zile la rândul, pe internet

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Damen a anunţat că rămâne în România şi îşi va continua activitatea la Galaţi, chiar dacă s-a retras din Mangalia

Asocierea dintre grupul olandez Damen și statul român la Șantierul Naval Mangalia a fost anulată

Telenovela corvetelor se apropie de final, după 7 ani de scandaluri și amânări. MApN a primit o ofertă finală pentru navele de luptă

Tîlvăr: Contractul cu corvetele este din 2019 şi îşi poate găsi o finalitate în curând

Partenerii noștri