Live

„Ne-am dat seama că am descoperit ceva unic”. Ce au găsit arheologii în apropierea unor ruine biblice din Ierusalim

Data publicării:
Canalele, adânci până la genunchi şi datând din urmă cu 2.800 de ani, se află în afara zidurilor Oraşului Vechi din Ierusalim. Foto: Profimedia

O reţea veche de aproape trei milenii de canale săpate în piatră descoperite recent în Ierusalim i-a uluit pe arheologi, având în vedere absenţa unor descoperiri biblice comparabile şi legăturile evidente cu un străvechi templu şi palat evreiesc care a existat în trecut în apropiere, informează Reuters.

Canalele, adânci până la genunchi şi datând din urmă cu 2.800 de ani, se află în afara zidurilor Oraşului Vechi din Ierusalim. Ele sunt concentrate în două zone separate printr-o distanţă de 10 metri, potrivit Agerpres. 

Testele criminalistice realizate asupra canalelor nu au descoperit urme de sânge, a precizat Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi - excluzând un potenţial rol jucat în sacrificarea animalelor pentru banchete sau în cadrul unor sacrificii religioase.

De asemenea, canalele nu par să fi fost construite pentru a permite scurgerea într-o singură direcţie sau să ducă spre un bazin unic, sugerând că nu erau folosite pentru eliminarea apelor reziduale sau a precipitaţiilor, a precizat aceeaşi instituţie israeliană, al cărei partener de cercetări ştiinţifice este Universitatea din Tel Aviv.

„Ne-am uitat la această instalaţie şi ne-am dat seama că am descoperit ceva unic”, a declarat arheologul Yiftah Shalev într-un comunicat, în care a spus că descoperirea reprezintă „un mister”.

Este posibil ca aceste canale să fi fost folosite pentru a pregăti o marfă „asociată cu economia templului sau a palatului”, a declarat arheologul Yuval Gadot în acelaşi comunicat.

„Producţia de pânză, de exemplu, necesită plasarea îndelungată a inului în apă, pentru ca acesta să se înmoaie. O altă posibilitate ar fi ca în acele canale să fi fost depozitate curmale, care erau lăsate să se usuce la soare pentru a produce sirop de curmale”, a adăugat Yuval Gadot.

Descoperirea arheologică, realizată în Parcul Naţional „Oraşul lui David”, va fi deschisă pentru public începând de săptămâna viitoare.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Patru morminte din Epoca Bronzului, descoperite pe un câmp din Prahova. Zona era recunoscută drept un adevărat "câmp al morților"

Procurorii polonezi au închis ancheta privind scheletele din "Bârlogul Lupului", fosta bază a lui Hitler, fără să afle ale cui erau

"O delicatesă în epoca romană". Arheologii au aflat ce conțineau sutele de amfore de pe epava de 1.700 de ani găsită lângă Mallorca

Sâmbăta Mare 2024 - tradiții și obiceiuri. Sfânta Lumină este adusă de la Ierusalim în ultima zi din Postul Paștelui

Partenerii noștri