Live

Kelemen Hunor propune interzicerea tăierii pădurilor timp de 10 ani. Dan Barna: O măsură nerealistă

Data actualizării: Data publicării:

Candidatul UDMR la funcţia de preşedinte al României, Kelemen Hunor, propune interzicerea exploatării pădurilor în scop industrial, dar şi a exportului de masă lemnoasă brută pentru o perioadă de zece ani, scrie Agerpres.

Kelemen Hunor a declarat joi seară, într-o dezbatere la postul de radio Europa FM, că o astfel de măsură ar trebui dublată de un program de împăduriri. Liderul UDMR consideră că, în această perioadă, România ar trebui să permită exploatarea lemnelor doar pentru încălzirea populaţiei.

„Cea mai eficientă modalitate şi eu optez pentru aşa ceva: stoparea, interzicerea tăierii în scopuri economice pentru zece ani de zile, cum au făcut şi alte state şi atunci nu mai ai probleme de nicio natură şi atunci trebuie să găseşti alternative pentru acele câteva sute sau câteva mii de locuri de muncă. (...) Eu aş opta pentru acest lucru. Ştiu că este o chestiune absolut radicală, este controversată, dar, dacă vrem să oprim tăierea ilegală şi tot ceea ce înseamnă distrugerea masei forestiere, pentru un deceniu, pentru zece ani cred că ar fi cea mai bună soluţie”, a afirmat Kelemen Hunor.

Acesta susţine că, în perioada interdicţiilor care ar putea fi impuse de statul român, materia primă pentru industria mobilei ar putea fi importată.

În replică, candidatul Alianţei USR0-PLUS, Dan Barna, a apreciat că o astfel de măsură este nerealistă.

„Îl consider un scenariu nerealist, care rezolvă o criză printr-o altă criză. O interzicere totală a exploatării de lemn în România, inclusiv cel de foc, ar însemna să aruncăm nişte comunităţi într-o criză pentru care nu avem soluţii. (...) Exploatarea raţională şi împăduririle sunt răspunsul corect şi blocarea furturilor ilegale. Aceea este problema reală a României, nu faptul că există o industrie a mobilei performantă, zic eu, care contribuie la PIB”, a precizat Barna.

La rândul său, candidatul PMP, Theodor Paleologu, nu susţine măsura interzicerii exploatării masei lemnoase pentru o perioadă de zece ani, considerând că aceasta este o problemă de corupţie.

„Nu sunt de acord cu domnul Kelemen Hunor. Văd că este foarte radical în opţiunea sa. Mă rog ... Când era Verestoy Attila important în UDMR, nu era la fel de... Mă rog, poziţia lui Verestoy era diferită. Vreau să relev că e o mare problemă de corupţie”, a spus Teodor Paleologu. 

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Paleologu: Regimul Putin s-a transformat într-o sectă apocaliptică cu viziuni delirante. E un caz exemplar de patologie a puterii

Kelemen Hunor, despre atacul asupra lui Robert Fico: Violenţa verbală se transformă în violenţă fizică dacă nu este oprită la timp

Kelemen Hunor nu crede în ieșirea PNL din coaliția cu PSD: „Să facă ce? PNL e în polul de stânga. Au renunțat la valorile de dreapta”

Kelemen Hunor: Nu îmi pun mari speranțe în candidatura lui Iohannis la NATO. De la ambiție personală și până la funcție e cale lungă

Partenerii noștri