Live

CTP, despre Kovesi: Cineva care are multă putere n-a făcut nimic. Intervenția ar fi contat foarte mult

Data actualizării: Data publicării:

Cristian Tudor Popescu l-a criticat pe Klaus Iohannis că nu a transmis un mesaj de susținere pentru Laura Codruța Kovesi, în lupta ei pentru obținerea postului de procuror-șef european. Jurnalistul a spus că fosta șefă a DNA a fost atacată „în haită” și că un mesaj din partea președintelui ar fi însemnat foarte mult pe plan extern: că România nu este în totalitate o țară eurofobă.

Laura Codruța Kovesi „e figura centrală a acestei săptămâni. Nu am niște sondaje, niște date, nu pot decât să fac o predicție, o estimare. Cred că indiferent de toate amănuntele, procesul din țară deschis de Secție, de ceea ce s-a discutat acolo, la Comisia LIBE, de toată povestea asta, pentru simplul cetățean cred că nu are cum să nu fie clară o imagine. O femeie singură, singură, și de partea celalată o haită, dacă nu o hoardă, împotriva ei. Asta este imaginea, restul sunt amănunte”, a spus Cristian Tudor Popescu, la Jurnalul de seară.

„Cum poți să consideri că ar putea să fie justificați moral acești oameni, haită, care s-au năpustit împotriva unui singur om. Care ce făcea? Afecta omul ăsta într-un fel România. S-a dus în străinătate. S-a dus la Bruxelu' ăla nenorocit, de unde trebuie să luăm aurul, că ni-l fură. S-a dus acolo. Poate că dacă o pun propucor european îi nenorocește și pe ei cum ne-a nenorocit pe noi. Să o lăsăm să de ducă? Nu! Cred că asta este cea mai simplă ecuație morală”, a adăugat jurnalistul.

„Când spun că a fost singură înțeleg că singură. Anumite persoane care aveau cum să o ajute nu au făcut-o. Au făcut-o alții, fiecare din poziția lui, au încercat să pună în lumină corect ce se întâmplă acolo. Dar cineva care are multă putere n-a făcut nimic. Dl. președinte Iohannis. Discursul la nivel european a fost: puterea, conducerea României împotriva doamnei Kovesi. România împotriva Kovesi, asta putem să citim în Financial Times, în presa occidentală. Cine ar fi putut să spargă această imagine? Dl. Iohannis. El a făcut mai puțin decât dl. Dragnea în direcția asta, măcar el a spus I don't speak ingliș. A spus ceva. De ce a dat răspunsul ăsta? Înseamnă în mod evident în batjocură, înseamnă bineînțeles că aș putea să o rup pe englezește dar eu nu o să vorbesc, pentru că a nu vorbi limbile astea europene e un act patriotic. Eu sunt un patriot, numai trădătorii de țară vorbesc englezește și cu cât vorbesc mai bine sunt mai vânduți. Adică mi se rupe! Asta a spus. N-am nicio treabă, mi se fâlfâie. Noi tocăm magistrații, economia. Avem treabă, ce-mi pasă ce-au votat ăia la Bruxelles. Asta a transmis cu I don't speak ingliș. Dl. Iohannis a transmis ceva?”, a adăugat el.

Jurnalistul a comentat și fotografia cu Augustin Lazăr și Klaus Iohannis, surprinși în momentul în care află rezultatul votului care o dădea câștigătoare pe Laura Codruța Kovesi în Comisia LIBE.

„Dl. Augustin Lazăr îi arată rezultatul și dl. Iohannis privește foarte hamangiu ecranul telefonului. Este o statuie a meditației. Dl. Iohannis ar fi putut să trimită un mandat ambasadorului României la CE, doamna aceea Odobescu, care a votat împotriva doamnei Kovesi, ar fi putut să trimită un mandat. Sigur că putea să intre în coliziune cu Ministerul Afacerilor Externe, care acum se derobează: nu e la noi”, a menționat Cristian Tudor Popescu.

„Dl. Ciamba L-am văzut și eu pe dl. Ciamba, dl. Crecă. Întrebat despre povestea asta, a băngănit vreme de 7-8-10 minute, încercând să mestece talaj, spunând eu nu cre'că, eu nu cre'că. Așa vorbește un diplomat de carieră?”, a adăugat jurnalistul.

Cristian Tudor Popescu a subliniat că șeful statului „nu a trimis un mandat de vot ambasadorului. Putea să o facă, să vorbească. Nu conta votul, deși se poate într-un anumit moment”.

„Putea să iasă și să spună ceva, că o româncă se află în această competiție. C-a pronunțat despre Simona Halep, a felicitat-o acum cu Roland Garros. De doamna Kovesi nu a spus nimic. Pe mine nu mă miră. Care este acum cuvântul de ordine al lui Grapini, Tudorel Toader, ce spun către UE? A fost dată afară de președinte, nu de noi. Atunci, în acele zile în care se aștepta decizia președintelui, după ce CCR îi dăduse ordin să o execute pe doamna Kovesi, în acele zile dl. președinte i-a cerut să își dea demisia. De ce? Ca să nu piardă dânsul niște capital de imagine, fiind nevoit să o dea afară. Nu și-a asumat să nu respecte hotărârea CCR, dar în aceste condiții i-a cerut să-și dea demisia oferindu-i în schimb un post de consilier la Cotroceni. Vă dați seama dacă doamna Kovesi accepta asta? Dar ce s-ar fi spus dacă își dădea demisia? Că a recunoscut vinovăția, au cuprins-o remușcările și a primit un post de pomană de la Cotroceni”, a mai spus jurnalistul.

„Dl. Iohannis nu s-a dat de ceasul morții dupa cum nu se dă nici acum în sprijinul doamnei Kovesi și acesta este un lucru foarte rău. Pentru că, fără să vrea, Laura Codruța Kovesi a ajuns un simbol, la nivel european și chiar mai mult. A ajuns în centrul bătăliei pentru Europa, între partida unionistă, cei care vor să mențină UE, să strângă unitatea ei, și cei care vor să distruga această unitate. Laura Codruța Kovesi a picat chiar pe linia de demarcație și lucrul ăsta l-au înțeles europenii, că atacurile astea îngrozitoare, în haită, din partea guvernanților din România nu sunt numai la adresa unei procuroare care s-a prezentat ca persoană particulară. Nu, sunt la adresa UE”, a subliniat el.

Cristian Tudor Popescu a mai spus că România, în momentul de față, pare că vrea să recupereze în ceea ce privește atacurile la adresa statului de drept: „Este peste Ungaria, Polonia, Italia”.

„Intervenția domnului Iohannis, dacă s-ar fi pronunțat, ar fi contat foarte mult. Uite că România nu este chiar în totalitate o țară eurofobă, așa cum dă de înțeles guvernarea din România”, a tras concluzia jurnalistul.

Citiți și: 

C. T. Popescu: Ce a făcut Grapini înseamnă prevestirea a ce au de gând să facă PSD – ALDE

C.T. Popescu: Dacă e aurul în pericol în Anglia, de ce nu aduc şi românii înapoi?

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Execuție” în 21 de minute! VIDEO Ostapenko nu a suportat umilința și a izbucnit. Gestul făcut și la finalul meciului

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Turcia îl sprijină pe Mark Rutte pentru șefia NATO

Mesajul lui Klaus Iohannis, de Ziua Veteranilor de Război: „Respect etern eroilor noștri veterani!”

Traian Băsescu, despre candidatura lui Iohannis la NATO: „Nu are nicio șansă”

Ciolacu, despre şansele lui Iohannis la şefia NATO: Atuul preşedintelui este faptul că nimeni nu este împotriva domniei sale

Partenerii noștri