Live

Iohannis a vorbit cu Erdogan despre rolul NATO în regiune și despre parteneriatul strategic dintre cele două țări

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis și Recep Tayyip Erdogan. Foto: presidency.ro

Klaus Iohannis a anunțat că vineri a purtat o discuție telefonică cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Cei doi au discutat despre parteneriatul strategic dintre cele două țări și despre rolul NATO în asigurarea securității în regiune. Discuția vine și în contextul în care președintele României a anunțat că intră în competiția pentru funcția de secretar general al NATO, iar Turcia s-ar putea opune alegerii olandezului Mark Rutte.

„Am avut o discuție telefonică foarte bună cu președintele Recep Tayyip Erdogan. Am vorbit despre consolidarea parteneriatului nostru strategic, cu accent pe investiții și schimburi economice. Am subliniat, de asemenea, rolul esențial al NATO în asigurarea securității regiunii noastre și contribuția României și a Turciei la obiectivele Aliate și la unitatea noastră puternică”, a scris președintele Iohannis pe platforma X.

Erdogan i-a transmis lui Rutte că Turcia va susţine un nou şef al NATO în funcţie de nevoile sale

La finalul lunii martie, Erdogan i-a transmis premierului olandez Mark Rutte, în cadrul unei convorbiri telefonice, că Ankara va susţine un candidat pentru postul de nou şef al NATO în funcţie de aşteptările şi nevoile sale, a anunţat preşedinţia turcă, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Erdogan i-a spus premierului olandez în exerciţiu că Turcia se aşteaptă ca noul şef al alianţei de securitate să servească nevoile şi interesele aliaţilor în lupta împotriva terorismului şi să ţină cont de sensibilităţile aliaţilor care nu sunt membri ai Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al biroului său.

Mark Rutte, care urmează să se retragă din politica naţională, a făcut cunoscut faptul că doreşte postul de secretar general al NATO. Unele ţări membre, precum Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania, şi-au exprimat susţinerea pentru el. Însă numirea secretarului general al NATO necesită consensul statelor membre, iar Ungaria, de exemplu, a anunţat că nu-l susţine pe Rutte.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat la 12 martie că a decis să intre în competiţia pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Riabkov: Rusia va răspunde cu aceeaşi monedă la orice comportament nuclear ambiguu al Occidentului

Ce spune Geoană despre viitorul secretar general al NATO și șansele președintelui Klaus Iohannis

Iohannis și Ciolacu condamnă „actele extremiste” după ce premierul slovac Robert Fico a fost împușcat: „Nu au nicio justificare”

Erdogan spune că Israelul va ataca Turcia dacă va câștiga războiul împotriva Hamas: „Nu se va opri în Gaza”

Partenerii noștri