Live

Timmermans, avertisment pentru guvernul României privind OUG: Comisia ar interveni imediat

Data actualizării: Data publicării:

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, miercuri, că este imperativ ca România să continue lupta anticorupție și să nu reverseze progresele făcute în ultimii ani, referindu-se concret la anularea deciziilor judecătorești definitive în cazul persoanelor condamnate pentru corupție. 

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, miercuri, după ce în Colegiul comisarilor s-a discutat despre situaţia statului de drept, că România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect şi a avertizat Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să nu creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari.

„Am vorbit cu Colegiul despre ce se situația din România. România trebuie continuie reformele în Justiție și să nu distrugă progresul făcut în ultimii ani în lupta anticorupție. Vreau să avertizez guvernul să nu ia măsuri care să afecteze independența justiției și să creeze impunitate pentru funcționari și demnitari, precum rejudecarea sentințelor definitive ale condamnaților pentru corupție.

O astfel de măsură ar face Comisia Europeană să acționeze imediat. Am avut mai multe discuții cu premierul Dăncilă, în care i-am semnalat peste 40 de probleme și i-am vorbit despre necesitatea implementării recomandărilor din raportul MCV.

Am discutat despre proiectele de OUG și secția specială pentru magistrați. Avem nevoie de rezultate urgent. Vorbitul de dragul vorbitului nu este suficient, avem nevoie de actiuni concrete ale guvernului român.

Am avut un dialog și o discuție constructivă, însă din păcate nu am ajuns la concluzia că România s-a întors pe calea cea bună. Dacă aceste recomandări nu sunt urmate, Comisia Europeană va fi nevoită să acționeze.”, a spus Frans Timmermans.

Timmermans, despre OUG pe Codurile Penale și completurile de 5 judecători

Întrebat ce ar face Comisia Europeană dacă România ar ignora în continuare recomandările instituțiilor europene, Timmermans a precizat că, dacă guvernul ar adopta ordonanțele de urgență, Comisia ar interveni de urgență. 

„Aici vorbim despre o chestiune urgentă. S-ar putea ca în curând în România să se ia decizii care ar schimba sistemul judiciar, cu mare risc de impunitate pentru demnitarii de rang înalt. În acest caz, Comisia Europeană ar acționa imediat, în decurs de câteva zile, pentru a ne face bine înțeleasă poziția, pentru că nu avem timp de pierdut.”, a mai spus Timmermans. 

”Nu putem să luăm măsuri pentru nişte OUG care nu au fost date. CE a făcut tot ce a putut alături de toate serviciile noastre pentru a convinge autorităţile române să nu meargă în această direcţie. Le-am dat toate indiciile necesare pentru a evita o astfel de situaţie. Dacă din motive care ţin de politica internă vor persista, atunci Comisia va acţiona imediat”, a mai declarat Timmermans.

„Situația din România mă întristează, pentru că s-au făcut progrese reale în ultimii ani, iar persoanele corupte chiar au ajuns în spatele gratiilor. Iar acum suntem în situația în care s-ar putea crea impunitate pentru demnitarii de rang înalt. Mecanismul MCV a fost creat pentru a rezolva astfel de probleme. Suntem acum în 2019 și încă nu au fost rezolvate problemele legate de statul de drept, sistemul judiciar și separația puterilor în stat, pe care Bulgaria și România le aveau încă de dinainte de a intra în UE și care ar fi trebuit rezolvate înainte.”, a adăugat Frans Timmermans. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ursula von der Leyen nu exclude interzicerea TikTok în UE dacă va fi realesă în fruntea Comisiei Europene

Ţările UE au aprobat noi reguli, mai relaxate, privind datoria publică şi deficitul bugetar

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de 95,3 milioane de euro pentru TAROM

Politico: UE pune tunurile pe China în războiul subvențiilor. Beijingul amenință că va contraataca

Partenerii noștri