Live

Medicamentele s-ar putea ieftini din nou, însă nu este neapărat o veste bună

Data actualizării: Data publicării:

Preţul medicamentelor ar putea să scadă din nou. Ceea ce pare o veste bună pentru pacienţi ar putea face să dispară din farmacii 120 de tratamente ieftine.

Producătorii ameninţă că nu le vor mai face, pentru că nu îşi vor acoperi costurile. Iar pentru 24 dintre acestea nici nu există alternativă. Viitorul ordin care stabileste preţul medicamentelor a fost dezbătut, ieri, la Ministerul Sănătăţii. Producătorii spun că o scădere de 35%, aşa cum este prevăzută în proiect, ar fi uriaşă.

„Am inițiat dezbaterea pentru a ajunge la o concluzie, totul pentru spre binele pacientului, am avut crize, discontinuități în aprovizionări, vrem să facem lucrurile astfel să nu mai avem astfel de probleme. La imunoglobulină am propus noi modificări, ordinul spune foarte clar vrem să facem prețuri la imunoglobulină ca și la vaccinuri, nu dorim să mai avem discontinuități”, spune Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Nu trebuie uitat faptul că medicamentele sunt la preţ minim european, ori coborârea preţului cu 35% la care se adaugă o taxa clawback cu 20% și eroziunea dată de curs valutar și inflație, practic ajungem la o situație în care o bună parte a medicamentelor care sunt comercializate în România să nu mai fie sustenabilă din punct de vedere economic, producătorii să fie obligați să le retragă de pe piață. Vorbim despre aproximativ 120 de medicamente”, afirmă Dan Zaharescu, Director Executiv Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum puteți avea pe masa de Paște ouă roșii frumos colorate. Recomandări și trucuri pentru vopseaua pe care să o folosiți

Când poate fi periculos postul negru. Un nutriționist spune ce poți face dacă ți se face rău după zece ore

Primul caz de morsă care moare din cauza gripei aviare a fost înregistrat în Arctica

Fostul ministrul al Sănătăţii Sorina Pintea a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru luare mită

Partenerii noștri