Live

Sondaj IRES. 8 români din 10 urmăresc evenimentele din Ucraina. 60% se tem că România ar putea fi invadată

Data publicării:
Oameni pe stradă în București. Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Peste trei sferturi dintre români urmăresc evenimentele din Ucraina, iar 60% spun că le este teamă că România este în pericol de a fi invadată în urma atacurilor Rusiei în ţara vecină, arată un sondaj de opinie realizat de IRES, în luna martie.

Astfel, 79% dintre participanţii la sondaj au spus că urmăresc personal evenimentele din Ucraina, iar 21% că nu fac acest lucru. Totodată, 19% dintre cei chestionaţi au spus că teama este sentimentul cel mai puternic pe care îl simt vizavi de conflictul armat din Ucraina, 17% - compasiune/empatie, iar 11% resimt tristeţe, potrivit sondajului citat de Agerpres.

Dintre cei chestionaţi, 60% au spus că le este teamă că România este în pericol de a fi invadată în urma atacurilor Rusiei în Ucraina, iar 39% nu se tem de acest lucru.

Majoritatea covârşitoare a subiecţilor sondajului - 96% - au spus că România ar trebui să sprijine refugiaţii ucraineni, 38% s-au pronunţat pentru trimiterea de armament în Ucraina, în timp ce 21% au spus că România ar trebui să intervină militar în sprijinul Ucrainei.

În opinia a 77% dintre respondenţi, NATO este capabilă să facă faţă unui atac al Rusiei împotriva unor ţări membre ale alianţei din regiune, iar 20% nu cred acest lucru.

Întrebaţi ce ar face dacă în ţara noastră ar izbucni un conflict armat, 14% dintre cei chestionaţi au răspuns că ar încerca să părăsească ţara, 27% - ar rămâne să lupte, 36% - ar rămâne şi s-ar adăposti, iar 20% nu ar face nimic deosebit.

Sondajul IRES a fost realizat în perioada 11 - 17 martie, pe un eşantion de 1.051 de persoane cu vârsta peste 18 ani şi are o eroare maximă tolerată de 3,1%.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Premierul Mihail Mișustin a prezentat lista miniștrilor. Cine a fost înlocuit și cine rămâne în noul guvern al lui Putin

Rusia susține că a cucerit cinci sate în regiunea ucraineană Harkov şi unul în Doneţk

Cum traduce Geoană declarațiile lui Macron privind trimiterea de trupe occidentale în Ucraina

Trei persoane au murit, iar alte opt au fost rănite, după un atac al ucrainenilor asupra regiunii ocupate Donețk

Partenerii noștri