Live

Stelian Tănase: Putem vorbi de istoria tranziției românești până acum și după Doina Cornea

Data actualizării: Data publicării:
Reuniunea Consiliului de Onoare al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. In imagine: Doina Cornea.

Istoricul și scriitorul Stelian Tănase i-a adus un omagiu, vineri dimineață, disidentei Doina Cornea. Ea a murit la vârsta de 89 de ani.

„Am cunoscut-o bine, mai ales în anii 90, când am fost alături în foarte multe cauze. E veste foarte proastă și care marchează un moment. Cred că putem vorbi de istoria tranziției românești sau a disidenței românești până acum și după Doina Cornea”, a spus Stelian Tănase, la Digi24.

„Ce am apreciat cel mai mult a fost curajul, capacitatea de a vorbi direct, de a fi sinceră și de a sta în adevăr. Foarte curoajoasă persoană. La Cluj, o femeie singură, într-un mediu ostil, plină de curaj, trimitea textele în Occident. Se citeau la Europa Liberă, apăreau în presă, mai ales în Franţa, unde avea fiica. Și ea s-a prăpădit”, a adăugat istoricul.

„Curajoasă, unde era atacată de aşa zisi golani, dar erau oameni ai Securității. Au fost interogatorii, presiuni asupra ei. Numai o viaţă bună n-a avut, datorită curajului de a spune adevărul. După ce regimul comunist s-a prăbușit, ea a continuat mulți ani să fie un element destul de activ al luptei pentru democrație în România în perioada de tranziție. A fost prezentă la foarte multe proteste, unul dintre liderii puternici și influenți ai societății civile. N-a ezitat nici față de societatea civilă sau partidele istorice să-și exprime nemulțumirea, când a fost cazul. Era un om pe care nu puteai să-l faci să spună altceva decât gândește. Și este calitatea pe care am apreciat-o cel mai mult”, a precizat scriitorul.

„Ce aș remarca e că niciodată în acești ani nu i-a spus cineva, public, mulțumesc, nu i-a făcut elogiul pe care îl merita. Oficialitățile au ignorat-o. Acum că avem această nenorocită știre ne dăm seama cât de mult am pierdut”, a conchis Stelian Tănase.

Citiți și

1990. Doina Cornea, apel către români: Putem consimţi că oamenii vizaţi de Punctul 8 să ne reprezinte aspiraţiile politice?

1990, Piața Universităţii. Doina Cornea făcea apel la unitate împotriva comunismului

Emil Hurezeanu, amintiri de la „Europa Liberă”. Autorul documentarului „Dezastrul roșu” i-a transmis, ascunsă într-o păpușă, scrisoarea disidentei Doinei Cornea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Barbu se scuză că l-a citat pe "președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu" și dă vina pe "oboseală": "N-am fost așa inspirat"

Dinastia comunistă din Coreea de Nord continuă: Kim Jong Un și-a ales fiica drept succesoare

Sex sub îndrumarea Partidului, „stimulente puternice” și program TV (parțial color). Cum se distrau românii de Ziua Femeii în comunism

Proiect inițiat de un deputat PNL: foștii șefi ai comunismului și foștii lucrători ai Securității nu pot candida la funcţii publice

Partenerii noștri