Live

Un tânăr din Fălticeni a fost iertat de închisoare după ce a încercat să-și omoare o rudă cu ricină cumpărată de pe dark web

Data actualizării: Data publicării:
12 angajați ai unei clinici din București care se dădeau drept medici au fost reținuți. Foto: Profimedia Images

Un tânăr din oraşul Fălticeni a fost condamnat definitiv de instanţele bucureştene la un an de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de dobândire de arme chimice, el fiind acuzat că a comandat, prin intermediul reţelei dark web, 28 de grame de ricină, substanţă calificată ca armă chimică, cu scopul de a-şi ucide o rudă. Infracţiunea a avut loc în noiembrie 2020, însă cazul a fost adus în atenţia opiniei publice de Poliţia Română după doi ani, care a emis, vineri, un comunicat de presă.

„În luna noiembrie 2020, în urma unui schimb operativ de informaţii cu Departamentul pentru Siguranţă Naţională a Statelor Unite ale Americii din cadrul Ambasadei SUA din Austria, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de tentativă de dobândire, direct sau indirect, de arme chimice.

Astfel, bărbatul bănuit, aflându-se pe teritoriul României, ar fi încercat să procure ricină, substanţă calificată ca armă chimică potrivit Listei prevăzute la Anexa 1 din Legea nr. 56/1997, cu scopul de a-şi ucide o rudă. În acest sens, bărbatul ar fi accesat reţeaua DarkWeb şi ar fi solicitat aproximativ 28 de grame de ricină”, anunţă Poliţia Română.

Bărbatul în cauză ar fi determinat o altă persoană să ridice coletul, fără ca aceasta să cunoască conţinutul real al pachetului.

Potrivit autorităților, bărbatul a fost arestat preventiv în ianuarie 2021, după care a fost plasat în arest la domiciliu și, apoi, eliberat. A fost trimis în judecată în aprilie 2021 pentru infracţiunea de tentativă de dobândire, direct sau indirect, de arme chimice. Un an mai târziu, el a fost condamnat de Tribunalul București la un an de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Municipiului Suceava, Direcţia de Asistenţă Socială sau în cadrul AJOFM Suceava.

Decizia tribunalului a fost menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, printr-o sentinţă dată pe 12 septembrie 2022.

Dark web este o reţeaua „ascunsă” de pe Internet, folosită de grupări criminale din toată lumea pentru a comanda asasinate sau pentru trafic de arme, vânzare de droguri şi alte substanţe interzise sau pentru trafic de pornografie infantilă. Se presupune că Dark web este de câteva sute de ori mai mare decât „Internetul vizibil”.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bărbat a fost condamnat la închisoare pe viață după ce și-a îngropat de vie soția

Cod galben de furtuni în mai multe zone din țară. Sunt anunțate intensificări ale vântului şi grindină

România, pe locul 3 în topul celor mai mari exportatori de miere din UE în 2023

Document al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență: Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României

Partenerii noștri