Live

Video&Foto Ion Rădoi a fost așteptat la DNA de susținători care i-au îmbrâncit pe jurnaliști. Liderul USLM, sub control judiciar

Data actualizării: Data publicării:
Ion Rădoi iese de la DNA după câteva ore de audieri. Foto: Inquam Photos/ Ilona_Andrei

Au fost incidente în fața DNA după ce liderul sindicaliștilor de la metrou, Ion Rădoi, a ieșit de la audieri. Mai mulți susținători l-au așteptat pe Rădoi afară, iar jurnaliștii au fost îmbrânciți de aceștia.Liderul sindical a fost audiat timp de câteva ore în dosarul chioșcurilor de la metrou.

Rădoi  a fost plasat sub control judciar pentru 60 de zile, potrivit unui comunicat DNA.

El este acuzat de folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, în formă continuată, și două fapte de șantaj.

Potrivit procurorilor, pentru a obține prelungirea contractelor pentru chioșcurile de la metrou, Rădoi „ar fi organizat și demarat acțiunea de protest din 25/26 martie 2021, care a avut ca și consecință blocarea circulației trenurilor din subteran pe durata aproape a întregii zile de 26 martie 2021, fapt ce a generat dificultăți în realizarea transportului suprateran, în condițiile stării de alertă. Ar fi coordonat angajații Metrorex și membri ai U.S.L.M., unii cu funcții de conducere, prezenți la protestul ilegal, păstrând legătura cu aceștia pe toată durata desfășurării lui”.

De asemenea, „ ar fi cooptat la protestul suprateran de la Metrou comercianți, beneficiari ai spațiilor în litigiu, aflați sub coordonarea celuilalt inculpat. Ar fi determinat angajații de la Metrorex prezenți la locul de muncă să-și întrerupă programul, pentru a participa la acțiunile de împiedicare a demolării spațiilor comerciale și implicit pentru a nu respecta ordinele date de Directorul General al Metrorex. I-ar fi determinat pe ceilalți lideri de sindicat să mobilizeze salariați aflați la serviciu care să participe la acțiunile de împiedicare a demolării spațiilor comerciale”, se arată în comunicat.

Procurorii mai spun că Rădoi „ar fi făcut demersuri în vederea identificării unor persoane cu funcții de decizie la nivel politic, guvernamental și local, pentru a interveni în sprijinul său, în favoarea susținerii propriilor interese, cu scopul de a-i determina pe Ministrul Transporturilor și pe Directorul General al Metrorex să renunțe la acțiunile de desființare a spațiilor comerciale de la metrou și, ulterior, de a se bloca demararea procedurii de desființare a spațiilor respective”.

Zeci de oameni au stat în fața DNA până când audierea lui Rădoi s-a încheiat. Aceștia au făcut scut în jurul liderului sindical pentru a-l proteja de întrebările jurnaliștilor.

Același lucru s-a întâmplat și când de la DNA a ieșit partenera lui Rădoi, care a fost audiată în calitate de martor în acest dosar.

Procurorii DNA au efectuat în cursul zilei mai multe percheziții la sediul USL Metrou, dar și la reședința lui Rădoi.

DNA a anunţat, miercuri dimineaţă că procurorii fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2018 – 2021.

Este vorba despre dosarul deschis după plângerea penală făcută în primăvară de Ministerul Transportorilor, în urma grevei sindicalilștilor.

Procurorii DNA au descins și la sediile a două primării, respectiv la Primăria sectorului 3 și, respectiv, la Primăria sectorului 5.

Anchetatorii ridică documente în contextul în care în stații de metrou din aceste două sectoare încă funcționează spații comerciale, deși procesul de demolare a lor a început în aprilie.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

BEJ Prahova i-a admis candidatura lui Iulian Dumitrescu, cercetat penal, pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean

Șeful Direcţiei Energie din Complexul Energetic Oltenia a fost reţinut pentru trafic de influenţă

Iulian Dumitrescu a rămas președinte PNL Prahova şi a semnat documentele depuse la Birourile Electorale. PSD le-a contestat fără succes

Percheziții DNA la locuința și biroul vicepreședintelui Consiliului Județean Gorj în legătură cu mai multe contracte de achiziții

Partenerii noștri