Live

Bolivia rupe legăturile diplomatice cu Israelul din cauza acțiunilor din Gaza și-l acuză de crime de război

Data actualizării: Data publicării:
Bolivia rupe legăturile diplomatice cu Israelul din cauza acțiunilor din Gaza și-l acuză de crime de război. FOTO: Profimedia Images

Bolivia a întrerupt relațiile diplomatice cu Israelul din cauza acțiunilor militare „agresive și disproporționate” din Gaza, scrie BBC. Luni, după întâlnirea cu ambasadorul palestinian în Bolivia, Mahmoud Elalwani, președintele Boliviei Luis Arce a transmis un mesaj pe X, în care a descris acțiunile Israelului în Gaza drept „crime de război”.

Ministrul adjunct de externe Freddy Mamani a declarat că Bolivia a cerut o încetare a focului și va furniza ajutor Fâșiei Gaza blocată.

Freddy Mamani a spus că guvernul a luat decizia „condamnând ofensiva militară israeliană agresivă și disproporționată care are loc în Fâșia Gaza”. El a cerut o încetare a focului și a spus că țara dorește încetarea blocadei Israelului, care împiedică „intrarea alimentelor, a apei și a altor elemente esențiale pentru viață”.

Este prima țară din America de Sud care a tăiat legăturile cu Israelul în urma războiului. De asemenea, președinții Columbiei și Braziliei au criticat acțiunile Israelului în Gaza.

Președintele columbian Gustavo Petro a cerut ambasadorului Israelului să părăsească țara.

Președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, a cerut o încetare a focului. În urma unor informații despre un nou atac aerian israelian în Gaza, Lula a transmis pe rețeaua X: „Asistăm, pentru prima dată, la un război în care majoritatea celor uciși sunt copii... Opriți-vă! În numele lui Dumnezeu, opriți-vă!".

Majoritatea celor 8.500 de morți de război raportate de ministerul sănătății condus de Hamas în Gaza sunt adulți, dar includ 3.500 de copii.

Israelul bombardează Gaza de la atacul Hamas din 7 octombrie, în urma căruia au fost ucise 1.400 de persoane iar cel puțin 239 au fost luate ostatici.

SUA au declarat marți că 66 de camioane au livrat ajutor în Fâșia Gaza, dar organizațiile caritabile avertizează că nu va fi suficient. Comisarul general al Agenției Națiunilor Unite pentru Ajutorare, Philippe Lazzarini, a spus că înainte de război, aproximativ 500 de camioane intrau în Gaza în fiecare zi.

Bolivia a restabilit relațiile diplomatice cu Israelul abia în 2019. Anterior, a rupt relațiile cu țara în 2009, în perioada președinției lui Evo Morales, tot ca formă de protest față de acțiunile Israelului în Gaza.

Israelul acuză Bolivia că se aliniază organizației teroriste Hamas

Ministerul israelian de Externe spune că decizia Boliviei de a rupe relaţiile diplomatice cu Israelul este o „capitulare în faţa terorismului”, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

„Decizia Boliviei de a rupe legăturile diplomatice cu Israelul este o capitulare în faţa terorismului şi a regimului ayatollahilor din Iran”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, citat într-un comunicat.

„Guvernul bolivian se aliniază organizaţiei teroriste Hamas”, a adăugat el.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Israelul neagă la Curtea Internațională de Justiție că a comis "genocid" în Gaza: Plângerea Africii de Sud e "total ruptă" de realitate

Mai mulţi copii palestinieni răniţi în Gaza vor fi trataţi în România, anunță ministrul Rafila

Primul transport cu ajutor umanitar livrat prin portul artificial al SUA a ajuns în Fâșia Gaza

Focuri de armă în apropierea ambasadei Israelului din Stockholm. Mai multe persoane au fost reţinute

Partenerii noștri