Live

Inflație importantă în septembrie, dar în ușoară scădere față de august

Data publicării:

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în luna septembrie la 5,03%, de la 5,1% în august.

Cel mai mult au crescut prețurile mărfurile nealimentare, respectiv 6,55% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În august, rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,1%. În iulie, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 4,56%. În iunie, rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor, la 5,40%. În mai, rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,41%, cel mai mare nivel din februarie 2013, când a fost 5,65%.

În septembrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,44%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 6,55%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,54%.

Faţă de decembrie 2017, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în septembrie, la cartofi (22,41%), serviciile poştale (21,54%), transportul aerian (17,63%), gazele naturale (16,61%), citrice (14,29%) şi alte legume şi conserve de legume (13,67%).

Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, în septembrie faţă de decembrie, cu 6,76%. 

În august, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 2,7%, în scădere de la 3%, pentru decembrie 2019.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu e supărat pe scumpirea detergenților: Din punctul meu de vedere, nu are niciun fundament economic

Inflația ar putea ajunge la 4,9% la finalul anului. Care este prognoza BNR pentru 2025

Rata inflației a scăzut sub 6% în aprilie. Care sunt produsele care s-au scumpit cel mai mult și pentru ce plătim mai puțin

Producătorii ar putea fi obligați să afișeze când fac scumpiri mascate prin reducerea gramajelor la produse. Fenomenul a luat amploare

Partenerii noștri