Live

România, pe locul 10 în Europa la consumul de alcool pur. Cine conduce topul

Data actualizării: Data publicării:
Un bărbat a vrut să cumpere un bax ambalat de bere și a verificat sticlele înainte. A constatat că, deși erau în același carton, o parte dintre ele aveau simbolul pentru sistemul returnare-garanție, în timp ce de pe altele lipsea.  Foto: Profimedia Images

Un român consumă anual 11 litri de alcool pur, piaţa locală fiind între primii zece clasaţi la nivel european. Pe primele locuri în top, cu un consum de aproape 13 litri per capita, se află Letonia şi Cehia, iar la coada clasamentului sunt Italia, Suedia şi Grecia cu cifre aproape la jumătate, potrivit Mediafax.

Un român consumă în medie 11 litri de alcool pur pe an, valoare ce poziţionează piaţa locală în prima parte a clasamentului european, într-un top realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de Visual Capitalist.

Această valoare se traduce astfel într-un consum mult mai mare de băuturi spirtoase, dat fiind că jucătorii din industrie definesc băuturile spirtoase ca băuturi alcoolice cu o concentraţie alcoolică de minimum 15% vol, conform spirits-romania.ro.

Datele OMS sunt valabile la nivel de 2019, cel mai recent an pentru care există date. Pandemia de COVID-19 a schimbat o serie de obiceiuri, a mutat, cel puţin temporar, consumul din HoReCa acasă şi astfel a crescut canalul de retail, însă per total nu există variaţii majore în ceea ce priveşte cantitatea medie consumată de la an la an, conform estimărilor Ziarului Financiar pe baza jucătorilor din piaţă.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

OMS avertizează că o ofensivă israeliană la Rafah „ar duce la o baie de sânge”: „Suntem profund îngrijorați”

OMS este îngrijorată de consumul „alarmant” de alcool și țigări electronice în rândul tinerilor: „O amenințare gravă”

OMS: Vaccinurile au salvat cel puţin 154 de milioane de vieţi în ultimii 50 de ani

OMS spune că riscul infectării oamenilor cu gripa aviară este o „preocupare enormă”. „Rata mortalității este extraordinar de mare”

Partenerii noștri