Live

Deficitul bugetar al Rusiei va fi de aproximativ 1% din PIB în 2023. Ministru: „Economia funcționează”

Data publicării:
Preţul mai ridicat al petrolului şi majorarea plăţilor de impozite au ajutat Guvernul rus să atenueze deficitul bugetar. FOTO: Shutterstock

Deficitul bugetar al Rusiei va fi de aproximativ 1% din PIB în 2023, a anunţat miercuri ministrul de Finanţe, Anton Siluanov, marcând cea mai recentă îmbunătăţire a situaţiei fiscale a Moscovei, în contextul creşterii veniturilor bugetare, transmite Reuters.

Preţul mai ridicat al petrolului şi majorarea plăţilor de impozite au ajutat Guvernul rus să atenueze deficitul bugetar, care se estima a fi mult mai ridicat anul acesta, unii economişti previzionând un deficit de 5% din PIB în 2023.

„Au crescut veniturile provenite din producţia de gaze, economia funcţionează şi ratele de creştere ne permit să vorbim de creşterea veniturilor bugetare”, a declarat Siluanov.

În primele zece luni din acest an, deficitul bugetar al Rusiei s-a situat la 1.240 miliarde de ruble (13,82 miliarde de dolari), sau 0,7% din PIB. Legea bugetului pe 2023 prevede un deficit de 2.930 miliarde de ruble sau 2% din PIB.

Anul trecut, Rusia a înregistrat un deficit bugetar de 3.290 miliarde de ruble. Pentru a acoperi gaura fiscală, Rusia a cheltuit deja în acest an 559 miliarde de ruble de la fondul suveran, unde se acumulează veniturile din exporturile de petrol ale ţării.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Pus la zid în întreaga țară după ce a "măcelărit" imnul Italiei, Al Bano le-a dat replica celor care l-au criticat

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trei „mituri urbane” care au dus România la periferia economiilor OCDE. Explicațiile economistului-șef al BNR, Valentin Lazea

Ţările UE au aprobat noi reguli, mai relaxate, privind datoria publică şi deficitul bugetar

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni din acest an

FMI și-a revizuit în scădere estimările pentru creșterea economiei românești în 2024. Cum va evolua inflația

Partenerii noștri