Live

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la minimul ultimelor aproape 6 luni

Data publicării:
Cei mai afectaţi de creşterea dobânzilor au fost cei care au avut credite ipotecare/imobiliare corelate cu ROBOR sau IRCC. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut vineri la 7,15% pe an, de la 7,17% pe an, în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.

Pe 18 iulie 2022, ROBOR la 3 luni era de 7,14% iar pe 19 iulie urca la 7,16%, actualul nivel fiind la minimul ultimelor aproape șase luni.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la nivelul de 7,50% pe an, de la 7,52%, în timp ce ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,87% pe an, de la 7,88% pe an în şedinţa anterioară.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,71% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu e optimist: „Sunt ferm convins că spre sfârşitul anului va fi o inflaţie sub 5%”

Trei „mituri urbane” care au dus România la periferia economiilor OCDE. Explicațiile economistului-șef al BNR, Valentin Lazea

Mai mulți români s-au trezit cu credite de mii de lei pe numele lor, după ce doi escroci le-au falsificat cărțile de identitate

Inflația ar putea ajunge la 4,9% la finalul anului. Care este prognoza BNR pentru 2025

Partenerii noștri