Live

Ne vor îmbogăți gazele din Marea Neagră?

Data publicării:

Extracţia gazelor din Marea Neagră ar putea tripla nivelul redevenţelor curente primite de statul român, generând încasări suplimentare de 230 de milioane de euro pe an. Cele 370 milioane de euro strânse din redevențe reprezintă însă doar puțin peste 1,5% din veniturile statului. Este atunci nivelul redevenței adevărata miză?

Cifrele apar într-o prezentare interactivă postată luni pe site-ul Asociaţiei Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (RBSTA). Aceasta, în condiţiile în care veniturile la bugetul de stat din redevenţe sunt estimate în acest an la 140 de milioane de euro.

Cele 370 de milioane de euro reprezintă 1,52% din veniturile bugetului de stat colectate în 2017, respectiv 113 miliarde lei (24,3 miliarde euro). Concluzia? Din redevențe, cel puțin luând în calcul valorile menționate de RBSTA, statul ia de zece ori mai puțin bani față de ceea ce colectează separat din accize sau din TVA sau de patru ori mai puțin față de veniturile din impozitul pe salarii.

Dacă redevențele propriu-zise nu vor îmbogăți România, atunci ce avantaje vom avea de pe urma gazelor?

Statul are și alte beneficii, spune RBSTA. Companiile arată care sunt beneficiile pentru statul român în urma derulării acestor proiecte, precizând că există un potenţial de peste 6 miliarde de dolari în investiţii pe termen scurt pentru proiecte offshore noi şi în infrastructura aferentă, pe lângă cele două miliarde de dolari deja investite în aceste proiecte în ultimii 10 ani.

Petroliştii estimează că aceste lucruri măresc încrederea investitorilor, făcând România mai atrăgătoare pentru investiţii suplimentare, cresc securitatea în furnizare şi sunt catalizator pentru noi oportunităţi de creştere economică, generând noi industrii şi consumatori în lanţul de utilizare a gazelor, precum petrochimie, producţia de electricitate, dezvoltarea serviciilor suport.

Printre companiile membre RBSTA se numără ExxonMobil, OMV Petrom, Lukoil, Romgaz şi Black Sea Oil and Gas.

În urmă cu o săptămână, Camera Deputaţilor a adoptat Legea offshore, care stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore.

Pe lângă aceste avantaje, mai există unul strategic. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat la adoptarea legii resurselor offshore  că, prin modificările aduse proiectului acestei legi, s-a urmărit ca România să nu mai fie independentă energetic de Rusia. 

'Faptul că am pus 50% din toată producţia pe contracte bilaterale, iar 50% tranzacţionare pe piaţa românească înseamnă că România devine una dintre puţinele ţări din lume care devin independente energetic. De asemenea, suprataxare zero nu putea fi acceptată, pentru că nu poţi ca stat român să nu încasezi absolut nimic', a declarat Dragnea, în plenul Camerei Deputaţilor.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Politico: Cum vrea Moldova să răstoarne regimul marionetă de la Tiraspol al Rusiei. Economia Transnistriei se va prăbuși peste noapte

Sebastian Burduja spune că ucrainenii au plătit de fiecare dată când au primit energie din România: Nu au fost făcute discounturi

Burduja: Eurostat confirmă că românii plătesc printre cele mai mici preţuri la energie din Uniunea Europeană

(P) Comunitățile de energie, soluție pentru costuri mai mici în tranziția energetică

Partenerii noștri