Live

INS: România a înregistrat o creştere economică de 2,4% în primul trimestru

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în primul trimestru din acest an cu 2,4%, serie brută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar faţă de trimestrul anterior creşterea este de 0,3%, conform datelor semnal publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică.

Ca serie ajustată sezonier, în primele trei luni ale acestui an, PIB a avut un avans de 2,7% comparativ cu perioada similară din 2019.

„Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2020, fiind înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 91 din 7 aprilie 2020. Estimările 'semnal' precum şi cele provizorii ale Produsului Intern Brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a afecta, cât mai puţin posibil, calitatea indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei”, a precizat INS, într-un comunicat de presă.

Însă, rămâne de văzut cât de relevante vor fi în continuare aceste cifre, deoarece economia a pus o frână bruscă în luna aprilie.

De altfel, zilele trecute, Comisia Europeană a publicat previziunile economice de primăvară, iar potrivit acestora economia României va înregistra o scădere semnificativă, de 6% în 2020, după mai mulţi ani de creştere robustă, în timp ce deficitul guvernamental este preconizat să ajungă până la 9,2% din PIB în acest an.

Ministerul Finanțelor a prevăzut în proiectul de rectificare un deficit de 6,7% în 2020.

Pentru 2021, Comisia Europeană estimează că economia României îşi va reveni, chiar dacă nu la nivelul de dinaintea crizei, graţie unui avans de 4,2%. Totuși, deficitul guvernamental ar urma să crească în 2021 până la 11,4% din PIB.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cu 48 de km noi de autostradă în 2023, România n-a trecut de borna de 1.000 de km. A reușit acum, cu o porțiune din Centura Capitalei

Ciolacu: „Avem o ţară stabilă macroeconomic. E pentru prima oară când suntem pe un plus de creştere”

Populaţia României după domiciliu a fost de 21,83 milioane persoane la 1 ianuarie 2024. Ne împuținăm și îmbătrânim (INS)

Creşterea economică din Asia de Est şi Pacific este mai mare decât în restul lumii, dar China o încetineşte (Banca Mondială)

Partenerii noștri