Live

Promisiuni contradictorii de la guvern pentru ONG-uri

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Măsurile reparatorii propuse de Finanţe privind majorarea cotei din impozit redirecţionate către ONG-uri sunt incerte. Guvernul se opune pentru că impactul bugetar ...ar fi prea mare.

Foto: Shutterstock

Eugen Teodorovici spunea recent că Executivul analizează majorarea de la 2 procente cât este în prezent, la 2,5% sau 3% a cotei care poate fi redirecţionată din impozitul anual pe salarii şi pensii către organizaţii neguvernamentale sau unităţi de cult.

Declaraţia ministrului era făcută pe 6 martie, dar cu 4 zile mai devreme Guvernul trimisese deja la Parlament un document în care arăta că nu susţine această măsură, potrivit profit.ro.

Era o replică a Executivului la un proiect de lege depus în Legislativ care se referea la o cotă majorată la 3,5%. Guvernul a calculat pe baza acestei cote un impact bugetar de 157 de milioane de lei şi a transmis că suma e prea mare. Ca să ne facem o idee, veniturile pe care statul le estimează pentru acest an sunt de aproximativ 287 de miliarde de lei. Iar impactul bugetar în cazul cotei pentru ONG-uri reprezintă mai puţin de....un procent din această sumă. Mai exact 0,05%.

Tot vinerea trecută, Guvernul a spus că nu este de acord nici cu un alt proiect de lege prin care era propusă extinderea cotei de 2% din impozitul pe venituri și la veniturile din dividende, dobânzi sau provenite din lichidarea unei persoane juridice. Iar în cazul acestei propuneri, impactul bugetar era de numai 12,6 milioane lei - dar, chiar şi aşa, a fost avizat tot negativ.

ONG-urile au cerut majorararea cotei care poate fi redirecţionată din impozitul anual pe salarii şi pensii pentru a compensa pierderile suferite după ce impozitul pe venit a scăzut de la 16 la 10 la sută.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Berlinul vrea să scape de vila lui Joseph Goebbels, ministrul de propagandă al lui Hitler: "Luați-o, e cadou!"

Simonis: România nu e pregătită peste noapte pentru cota progresivă. La fel și cu taxa pe lux. ANAF să se raporteze la un calcul al UAT

Guvernul a aprobat un memorandum care modifică Acordul cu Republica Moldova cu privire la cooperarea în domeniul militar

Victor Ponta a dat statul român în judecată, inclusiv DNA și procurorul care l-a trimis în judecată în dosarul Turceni - Rovinari

Partenerii noștri