Live

Prăbușirea unei monede din Europa este iminentă, din cauza conflictului cu Statele Unite

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Lira turcească s-a depreciat marţi faţă de dolar, investitorii analizând eforturile Turciei de a gestiona ruptura din relaţiile cu Statele Unite, după ce ministrul turc de Finanţe, Berat Albayrak, a avertizat că sancţiunile comerciale impuse de SUA împotriva Ankarei ar putea destabiliza Orientul Mijlociu, transmite Reuters, citat de News.ro. 

Disputa cu Washingtonul, provocată de reţinerea de către Turcia a unui pastor american, sub acuzaţia de terorism, a agravat deprecierea lirei, care a scăzut în acest an cu circa 38% faţă de dolar.

Lira a coborât marţi la 6,2 unităţi pentru un dolar, de la nivelul de 6,12 unităţi, atins la închiderea tranzacţiilor de luni. În timpul tranzacţiilor de luni, lira a scăzut până la 6,3 unităţi pentru un dolar, dar ulterior şi-a mai revenit, în prima zi de tranzacţii după o vacanţă de o săptămână.

După o întâlnire cu ministrul francez de Finanţe, la Paris, Albayrak a subliniat eforturile Ankarei de a îmbunătăţi legăturile cu Europa şi a criticat Statele Unite, afirmând că sancţiunile americane pot în cele din urmă să agaveze terorismul şi criza refugiaţilor din regiune.

Preşedintele american Donald Trump a aprobat în această lună dublarea taxelor vamale pentru aluminiul şi oţelul importate din Turcia, provocând măsuri de retorsiune din partea Ankarei.

Investitorii sunt îngrijoraţi şi de o investigaţie a Trezoreriei americane referitoare la banca turcă de stat Halkbank, căreia i-ar putea aplica o amendă semnificativă în urma acuzaţiilor să încalcă sancţiunile împotriva Iranului. Banca a anunţat că toate tranzacţiile sale sunt legale.

Turcia şi Statele Unite sunt în conflict şi din cauza intereselor divergente din Siria şi a obiecţiilor americane faţă de planul Ankarei de a cumpăra sisteme de apărare din Rusia.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Inflaţia a ajuns la 70% într-o țară aflată în topul de vacanță al românilor. Prețuri mai mari la hoteluri și cafenele

Erdogan spune că a rupt relațiile comercial cu Israelului pentru a-l „forța” să accepte un armistițiu în Gaza

Turcia suspendă orice relaţii comerciale cu Israelul din cauza războiului din Gaza

O femeie a vrut să slăbească și s-a dus în Turcia să facă operație de micșorare a stomacului. Intervenția i-a fost aproape fatală

Partenerii noștri