Live

Ungaria va câștiga 600 de milioane de dolari din taxarea petrolului rusesc

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Ungaria ar urma să facă un profit de 600 de milioane de dolari din taxele impuse petrolului rusesc „în detrimentul tuturor celorlalți din UE”, potrivit raportului unei agenții de cercetare, scrie The Guardian.

Guvernul lui Viktor Orban, care poate în continuare să importe petrol rusesc cu toate că UE a impus un embargo petrolier împotriva Rusiei, a introdus recent o taxă excepțională de 25% asupra diferenței dintre prețul la țițeiului rusesc și prețurile internaționale.

Eurointelligence estimează că această taxă ar putea să îmbogățească Budapesta cu aproape 600 de milioane de euro pe an în „profituri ascunse”, menționând că suma este una destul de importantă pentru „o economie de această mărime”.

Ungaria este una dintre cele trei state UE, împreună cu Cehia și Slovacia, care au primit derogări de la embargoul petrolului rusesc. După luni de zile de negocieri în legătură cu noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, liderii UE au decis ca până la finalul anului să interzică 90% din importurile rusești și au promis că vor ajunge la o înțelegere „cât de curând” pentru a completa embargoul fără să specifice o dată anume.

Vladimir Putin vorbește cu Viktor Orban înaintea unei conferințe comune de presă. Foto: Guliver/Getty Images

Ungaria profită de derogarea de la embargoul petrolului rusesc și de creșterea prețurilor

În analiza Eurointelligence se arată că prim-ministrul ungar are puține motive să se alăture embargoului importurilor de petrol din Rusia. „Pentru Orban, păstrarea importurilor prin conductă și interzicerea tuturor celorlalte lucruri reprezintă ce-i mai bun din ambele lumi”, potrivit agenției.

„Guvernul său beneficiază și de pe urma prețurilor ridicate la petrol și din continuarea livrărilor de țiței rusesc în timp ce își bagă în buzunar o parte din venituri, în detrimentul tuturor celorlalți din UE”, scrie Eurointelligence. „Ce motiv ar avea să renunțe la asta?”

Ungaria a introdus luna aceasta noile taxe care afectează companiile energetice și cele aeriene, după ce bugetul țării a ajuns în zona roșie din cauza cheltuielilor mari pe care guvernul le-a avut în perioada dinaintea alegerilor.

Guverul a raportat un deficit de buget de 7,2 miliarde de dolari pentru perioada ianuarie-aprilie, potrivit Reuters, după ce premierul Ungariei a redus taxele și a mărit pensiile înainte de alegerile pe care Orban le-a câștigat pentru a patra oară consecutiv.

Orban a acuzat UE și pe filantropul George Soros pentru că ar fi „prelungit” războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Colaj foto: Profimedia Images

Orban dă vina pe George Soros pentru „prelungirea” războiului declanșat de Rusia în Ucraina

În timp ce oficialii europeni se grăbeau să își exprime optimismul despre introducerea în viitorul apropiat a unui embargo total asupra petrolului rusesc, Orban adopta un ton diferit și spunea că eliminarea derogării de care beneficiază Ungaria „nu se va întâmpla prea repede și va costa o sumă enormă de bani”.

Orban a acuzat UE și pe filantropul George Soros pentru că ar fi „prelungit” războiul declanșat de Rusia în Ucraina. „Este complet evident acum că există cercuri de afaceri care au un interes în război și care sunt simbolizate de George Soros”, a spus Orban fără să ofere dovezi în acest sens.

Guvernul lui Orban nu a comentat încă datele publicate de Eurointelligence, dar a spus că producătorii de produse petroliere trebuie să plătească taxa excepțională de 25% pentru anii fiscali 2022 și 2023.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Scrutinul pentru Parlamentul European începe peste o lună. Ghid pentru alegerile europene 2024

Cel mai puternic rival al lui Viktor Orban scoate mii de unguri în stradă împotriva prim-ministrului ungar

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE. Câți ani trăiește, în medie, un român

Avertismentul dur al Ungariei după declarațiile lui Macron despre Ucraina: „Ar declanșa Al Treilea Război Mondial”

Partenerii noștri