Live

Galerie Foto 12 ani de la explozia platformei petroliere Deepwater Horizon și cel mai grav dezastru de mediu din istoria SUA

Data publicării:
Nave încearcă să stingă incendiul de la bordul platformei petroliere Deepwater Horizon. Sursa foto: Profimedia Images

Pe 20 aprilie 2010 a avut loc explozia platformei petroliere Deepwater Horizon, eveniment care a provocat cel mai grav dezastru de mediu din istoria SUA. Se estimează că aproximativ 620.000 de tone (4,9 milioane de barili) de petrol s-au vărsat în Golful Mexicului.

Locul de extracție a fost sigilat abia pe 19 septembrie, după mai multe tentative nereușite.

Platforma Deepwater Horizon era poziționată în perimetrul Macondo din nord-estul golfului. Perimetrul era explorat de compania British Petroleum.

Scurgerea uriașă de petrol a provocat daune semnificative vieții marine și sălbatice din zonă, afectând în același timp industria de pescuit și turismul din mai multe state.

Numeroase anchete au încercat să determine cauzele exploziei și a scurgerii de petrol. Un raport al guvernului SUA din 2011 arată ca vine aparține BP, dar și companiilor Transocean și Halliburton, implicate în proiect. Anterior, o comisie a Casei Albe a avut o concluzie asemănătoare.

În 2012, Departamentul de Justiție a încheiat un acord cu BP pentru acuzațiile criminale federale, compania acceptându-și vina pentru 11 acuzații de omor prin imprudență și alte fapte. Totodată, BP a fost sancționată cu o serie de restricții și o amendă de 4,5 miliarde de dolari. Până acum, compania a plătit peste 65 de miliarde de dolari în costuri de curățare, amenzi și penalități.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

33 de ani de la unul dintre cele mai mari dezastre ecologice provocate de om: Naufragiul Exxon Valdez

Dezastru ecologic în Peru. Tsunami-ul din Tonga a provocat o deversare uriașă de petrol la 10.000 de kilometri distanță

O navă s-a rupt în două într-un port în Japonia, provocând o scurgere de petrol GALERIE FOTO

O scurgere de petrol produsă în weekend în Marea Neagră este mult mai extinsă decât s-a estimat inițial

Partenerii noștri