Live

15,3 milioane de câini maidanezi umblă pe străzile din India. Moartea unei fetițe de turbare readuce în atenție o problemă ignorată

Data publicării:
Sursa foto: Profimedia Images

Moartea unei fetițe de 12 ani din India, după ce a fost mușcată de un câine maidanez, a șocat comunitatea locală, însă nu a fost un caz izolat. Abhirami a murit luni în spital, devenind a 21-a victimă a rabiei din statul indian Kerala în 2022.

Ea primise deja trei doze de vaccin antirabic și urma să o primească și pe a patra, scrie BBC.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că rabia este extrem de răspândită în India, unde sunt întregistrate 36% din totalul victimelor la nivel mondial.

"Adevărata povară a rabiei în India nu este complet cunoscută. Pe baza informațiilor disponibile, boala provoacă aproximativ 20.000 de morți în fiecare an pe plan local", a anunțat OMS.

Activiștii pentru drepturile animalelor pun la îndoiala numărul raportat de OMS, arătând că există o diferență uriașă între datele furnizate de OMS și cele furnizate de autoritățile indiene.

Problema câinilor maidanezi este una sensibilă în India, unde deseori duce la dezbateri aprinse între iubitorii de animale și localnici când vine vorba de hrănirea sau sterilizarea câinilor.

Potrivit unor informații anunțate recent în parlamentul indian, la nivelul anului 2019 trăiau 15,3 milioane de câini maidanezi în India. Numărul total ar fi fost totuși în scădere față de 2012, cu 10 procente, când ar fi existat 17,1 milioane de câini maidanezi.

În statul Kerala se află 290.000 de câini fără stăpân. În 2016, după o creștere a cazurilor de mușcături, a existat o campanie de promovare a eutanasierii care i-a înfuriat pe activiști. Cu un an înainte, a existat un plan asemănător, însă a fost abandonat după proteste în mediul online.

Vineri, Instanța Supremă din India va asculta o petiție prin care autoritățile statele și federale cer măsuri împotriva câinilor maidanezi. Totodată, se cere anularea unei lege introdusă în 2001, sub care animalele sunt adunate, sterilizate, vaccinate și eliberate zona de unde au fost ridicate. Activiștii susțin că este cea mai umană și productivă metodă prin care populația de câini poate fi ținută sub control și atacurile reduse. Cu toate acestea, criticii legii spun că nu este bine aplicată și singura soluție este eutanasierea câinilor.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicuşor Dan: Ne confruntăm cu un val de câini abandonaţi. Dacă un bucureştean din 1.000 adoptă un câine, golim adăposturile

Ciucu spune că s-ar da pe sine în judecată dacă ar fi din familia femeii ucise de câini: N-aș sfătui pe nimeni să se ducă pe acel teren

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Cine e responsabil și ce soluții există în cazul câinilor fără stăpân?

O femeie din Bucureşti a ajuns la spital după ce a fost atacată de o haită de câini lângă Lacul Morii

Partenerii noștri