Live

Live Text Război în Ucraina. Rușii au atacat mai multe orașe importante. Kievul a fost lovit din nou cu rachete

Data actualizării: Data publicării:
Foto: captură video max seddon/ Twitter

Acest Live Text a fost închis. Relatarea evenimentelor din a treia zi de război în Ucraina poate fi urmărită AICI.

Federația Rusă atacă Ucraina pe mai multe fronturi, în orașe importante ducându-se bătălii între forțele ucrainene și armata rusă. În Kiev, Harkov, Mariupol, Odesa, dar și în alte orașe strategice, rușii au atacat cu rachete. O grădiniță a fost lovită, motiv pentru care Ucraina a cerut condamnarea Rusiei pentru crime de război. Răspunsul occidental a venit cu noi sancțiuni pentru Rusia, dar și sancțiuni personale pentru Putin și Lavrov. Vineri noaptea, în Kiev, se duc lupte pentru controlul orașului, miza fiind schimbarea administrației. Zelenski a rămas în capitală, de unde a cerut din nou sprijinul populației și al Occidentului. În timp ce rușii înaintează spre oraș, oamenii s-au refugiat la metrou.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina începând cu data de 17 februarie poate fi citit AICI.

Principalele informații ale zilei:

  • Rușii au intrat în mai multe zone de la perifieria capitalei Kiev. Civilii au primit peste 18.000 de arme și cocktailuri molotov.
  • Ucraina acuză Rusia de crime de război. UE, Marea Britanie și SUA îngheață conturile lui Putin și Lavrov.
  • Continuă lupte grele între ruși și forțele ucrainene în mai multe regiuni. Peste 2.800 de militari ruși ar fi fost uciși.
  • O rachetă a lovit o navă moldovenească în Marea Neagră. O alta a lovit o navă sub pavilion Panama, care a luat foc.
  • Putin le cere militarilor ucraineni să întoarcă armele și să lupte pentru el.
  • Artileria rusă trage din nou asupra orașului Harkov. Tancuri rusești se îndreaptă spre Mariupol, în timp ce pe Marea Azov ar avea loc o operațiune amfibie rusească.
  • Consiliul Europei a suspendat Rusia. Putin amenință și Finlanda și Suedia.
  • SUA: O tremie din trupele rusești masate la graniță sunt acum în Ucraina.
  • A început atacul la Odesa.
  • Ședință de urgență la NATO. Aliații au decis să trimită mai mute trupe în Europa de Est.
  • Stoltenberg: Obiectivele Kremlinului nu se opresc doar la Ucraina.
  • Capitala Kiev este din nou atacată. Zelenski spune că urmează o noapte grea. Oamenii s-au adăpostit la metrou.
Avansul trupelor rusești. Sursa Foto: Institute for the Study of War

Imagini Live de pe camerele video din capitala Kiev

Bombardamente rusești în nord-vestul Ucrainei. A fost lovită o grădiniță

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 14.15 Orașul Okhtyrka a fost bombardat de ruși cu rachete, care au lovit inclusiv o grădiniță. Sunt morți și răniți, printre care și copii, relatează sediul militar al Administrației Regionale de Stat din Sumî.

Ministrul ucrainean de externe, Dimitri Kuleba, a scris, vineri, pe Twitter, că atacurile rusești care ar fi avut loc vineri asupra unei grădinițe și a unui orfelinat reprezintă „crime de război și încălcări ale Statutului de la Roma”.

Citește și Un inginer din armata ucraineană s-a sacrificat aruncând în aer podul pe care se afla pentru a opri tancurile rusești

Civilii din Kiev primesc arme și cokteiluri molotov

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 14:00 Ucrainenii din capitala Kiev se pregătesc pentru lupta cu forțele rusești care au intrat deja în unele cartiere ale metropolei. În imaginile publicate pe rețelele sociale apar ucraineni care se înarmează și care pregătesc cocktail-uri molotv. „Veniți sa va apărați țara”, li se transmite oamenilor care se înarmează.

Liderii separatiști susținuți de Moscova plănuiesc să își extindă teritoriul

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE  13:00 Liderii separatiști susținuți de ruși intenționează să își trimită trupele în afara granițelor controlate din regiunile Donețk și Lugansk foarte curând, au declarat vineri agențiile de presă ruse, citate de Reutres.

Separatiștii - a căror independență a recunoscut-o Moscova săptămâna aceasta înainte de a lansa o invazie pe scară largă a Ucrainei - controlează în prezent doar părți din acele provincii.

Vineri, lideri din cele două regiuni separatiste au avut o întâlnire, la Moscova, cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Ministrul rus de externe justifică invazia spunând că Rusia vrea ca poporul ucrainean să fie independent

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 12:45 Rusia dorește ca poporul ucrainean să fie independent și să aibă posibilitatea de a-și alege liber destinul, a declarat vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, potrivit Reuters.

Lavrov a spus că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mințit când a spus că este gata să discute despre statutul neutru al Ucrainei.

Lavrov a mai spus că Rusia va asigura demilitarizarea Ucrainei, dar nu vede nicio posibilitate de a recunoaște actualul guvern ucrainean ca fiind democratic.

Citește și Lavrov a refuzat să răspundă întrebărilor reporterului CNN. I-a tăiat microfonul și a cerut întrebări de la un jurnalist chinez

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Foto: Profimedia Images

Imagini dramatice pe un bulevard din Kiev. Un tanc trece peste o mașină

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 12:20 VIDEO Imagini dramatice în Kiev. Un bărbat în vârstă a supraviețuit în mod miraculos după ce mașina în care se afla a fost călcată de un tanc. Autovehiculul a fost distrus în totalitate, iar șoferul a fost scos în viață din mașină.

Focuri de armă aproape de sediul guvernului de la Kiev. Orașul Sumî ar fi fost cucerit de ruși

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 12:05 Focuri de armă se aud în apropierea sediului guvernului de la Kiev, în timp ce armata ucraineană încearcă să oprească intrarea forțelor rusești în capitala Ucrainei. 

În centrul Kievului sună din nou sirenele, iar oamenii au fost sfătuiți să se adăpostească. Autoritățile le-au spus vineri locuitorilor din nord-vestul zonei Obolon să rămână departe de străzi, având în vedere că „inamicul” se apropie, potrivit Reuters.

Potrivit The Guardian, orașul Sumî din nord-estul Ucrainei ar fi fost capturat de ruși.

Citește și Ucraina spune că Rusia mobilizează noi trupe din Belarus pentru a lua cu asalt Kievul

Tancurile rusești care se îndreaptă spre Kiev poartă steagul URSS cu secera și ciocanul

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 11:45 Tancurile care se îndreaptă spre Kiev poartă steagul URSS. Tancul model T-72B3 avea un camuflaj și marcajul „Z”, precum și un steag roșu al URSS în timp ce mergea pe șosea de-a lungul râului Nipru.

Zelensky sună liderii occidentali să le ceară sprijinul, în timp ce armata rusă încearcă să ocupe capitala Kiev

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 11:40 Volodimir Zelenski a lansat, vineri, înainte de summitul extraordinar B9, un apel în care cere ajutor pentru apărarea Kievului, sancțiuni și exercitarea de presiuni asupra Rusiei. Totodată, el a vorbit și cu alți lideri europeni, în timp ce armata rusă încearcă să ocupe capitala Kiev.

Armata ucraineană spune că opune rezistență forțelor rusești care avansează spre Kiev dinspre nord

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 11:25 Șeful armatei ucrainene, Valerii Zaluzhnyi, a spus, vineri, că forțele militare au reușit în a rezista în fața armatei ruse care avansează dinspre nord, scrie CNN.

Zaluzhnyi a spus că forțele ucrainene au reușit să respingă pătrunderea trupelor rusești în zona Cernigău de la nord de capitala Kiev.

„Vehicule inamice au fost forțate să se retragă din Cernigău în direcția Sedniv și dinspre Horodnea către Semenivka”, a spus acesta.

Însă, se pare că forțele rusești își consolidează pozițiile către nord-vestul Kievului după ce au capturat joi baza aeriană de la Hostomel.

Viceministrul apărării din Ucraina, Anna Malyar, a scris vineri pe Twitter despre „o posibilă invazie a ocupanților în Vorzel și a așezărilor din jur”, care se află la aproximativ 25 de kilometri de Kiev.

Malyar a adăugat că trupele Rusiei au capturat două vehicule militare ucrainene, s-au îmbrăcat cu uniforme din armata Ucrainei și încercau să avanseze spre Kiev.

Rușii au intrat în Kiev. Un tanc a trecut peste o mașină în care se afla un om

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 10:20 Forțele ruse au intrat în districtul Obolon din Kiev, unde armata ucraineană se luptă în prezent cu ele, relatează presă ucraineană. Ministerul Apărării al Ucrainei le cere locuitorilor să nu părăsească casa. Districtul este la aproximativ 10 km de centrul Kievului.

Armata ucraineană spune că forțele armate sunt angajate în lupte la periferia capitalei Kiev, în Dymer și Ivankiv, unde au avansat un număr mare de vehicule blindate rusești.

O postare pe pagina oficială de Facebook a forțelor armate ucrainene spunea că forțele „au continuat să reziste” forțelor ruse la nord-vest de capitală.

Militari ucraineni preiau poziții de luptă în centrul capitalei ucrainene Kiev pe 25 februarie 2022. Foto: Profimedia Images

Postarea a adăugat că trupele au distrus un pod de la granița râului Teteriv pentru a împiedica avansarea în continuare a forțelor ruse.

Acesta a adăugat că trupele mențin încă controlul aerodromului de la marginea orașului - care ar putea deveni un loc pentru debarcarea armatei ruse la Kiev, dacă trupele ruse l-ar ocupa.

Citește și Armata Roşie 2.0. Unor femei din Ucraina le-au apărut pe Tinder profilurile unor militari ruşi aflaţi „în zonă”

Planul final al lui Putin ar fi împărţirea Ucrainei în două state

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 10:15 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar urmări să împartă Ucraina în două, după deja cunoscutul model al Germaniei de Vest şi de Est sau al Coreei, de Nord şi de Sud, relatează vineri presa ucraineană.

Totodată, un alt obiectiv al operaţiunii militare declanşate cu o zi în urmă de Rusia împotriva Ucrainei este de a captura actuala conducere ucraineană şi, prin şantaj, de a o obliga să semneze acorduri de capitulare în condiţiile Rusiei, relatează vineri agenţia de presă Unian, citând serviciile secrete ucrainene.

Citește și Principalele hoteluri din Botoșani nu mai au locuri de cazare, după ce un număr mare de ucraineni și-au părăsit țara

Ucraina spune că fosta centrală nucleară de la Cernobîl nu a fost afectată

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 09:13 Centralele nucleare operaţionale din Ucraina funcţionează în siguranţă şi nu au avut loc „distrugeri” la facilităţile de la fosta centrala nucleară de la Cernobîl, a anunţat joi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, citând o notificare trimisă de Autoritatea pentru reglementare a energiei nucleare din Ucraina, transmite Reuters.

Facilităţile de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl au fost capturate joi de forţele ruseşti, după ce Moscova a lansat o invazie de amploare a Ucrainei, a declarat un consilier al preşedintelui ucrainean.

Tancuri rusești la Cernobîl. Foto: Profimedia Images

Forțele ucrainene apără capitala Kiev. Tancurile rusești ar fi la câteva zeci de kilometri

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 08:15. Armata ucraineană a anunţat că forţele Kievului opun rezistenţă în faţa trupelor ruse în mai multe regiuni din Ucraina. Oficialii armatei ucrainene precizează, într-un comunicat, doborârea deasupra Kievului, de către sistemele antiaeriene, a două „cadouri otrăvite” trimise de „fraţii ruşi”. 

Citește și "În această dimineață ne apărăm singuri țara". Zelenski cere din nou ajutor contra agresiunii Rusiei și spune că nu va pleca din Kiev

„În această seară forţele de apărare au continuat să reziste unui important grup de ofensivă al ocupanţilor ruşi. Inamicul a executat lovituri aeriene asupra unităţilor noastre în apropiere de oraşul Kropivniţki/Kirovohrad.

Au fost observate activităţi importante ale elicopterelor inamice în zonele Vilkovo/Vâlcov şi Tiraspol. Unităţi de paraşutişti ale forţelor armate ucrainene luptă în Dîmer şi Ivankiv, unde a fost semnalată prezenţa unui număr mare de unităţi blindate inamice. Forţele inamice au fost oprite pe râul Teteriv. Podul de pe acest râu a fost aruncat în aer. Alt grup tactic al forţelor noastre de apărare rezistă pe aeroportul Gostomel/Hostomel, pe care trupele ruseşti au încercat să-l cucerească ieri

Forţele Aeriene și armata Ucrainei protejează cerul de deasupra Kievului. Astfel, la ora 04.00 sistemele antiaeriene ucrainene au împiedicat două cadouri otrăvite ale «fraţilor» noştri să atingă Capitala”.

Bloc dintr-o zonă rezidențială a capitalei Kiev, distrus în această dimineață. Foto: Profimedia Images

Se duc lupte grele și în orașul Sumî

ACTUALIZARE 25 FEBRUARE 07:50. Lupte grele între forele ucrainene şi cele ruseşti aveau loc în această dimineaţă în oraşul Sumî, din nord-estul Ucrainei, conform unui clip postat pe reţelele de socializare de amata ucraineană.

Oamenii din Kiev se adună la metrou pentru a se adăposti

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 07:40. Oamenii din Kiev se adună în stațiile de metrou, pentru a se adăposti.

Pe rețelele sociale au fost distribuite imagini impresionante cu oamenii care caută astfel un refugiu, speriați de exploziile care s-au auzit în oraș.

Explozii în Kiev, primarul spune că trei persoane au fost rănite

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 07:00. Un avion militar rusesc s-ar fi prăbuşit în centrul Kievului, informează BBC. Informaţiile nu au putut fi încă confirmate oficial. Pe reţelele sociale au apărut imagini cu ceea ce pare a fi momentul în care avionul este doborât deasupra oraşului.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că cel puţin trei persoane au fost rănite, dintre care una grav, după ce o clădire a fost lovită de o rachetă. 

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 06.30. Explozii puternice au răsunat în zorii zilei de vineri în centrul Kievului.

Într-o postare pe contul de Facebook, forţele terestre ucrainene au precizat că Kievul este vizat de „tiruri de rachetă”, precizând că au distrus în zbor două din aceste rachete.

Zelenski: 137 de morți și 316 răniți

ACTUALIZARE 25 FEBRUARIE 00:48 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca au murit 137 de ucraineni și alți 316 au fost răniți de când a început invazia rusească.

Zelenski a semnat și un decret pentru mobilizare generală. Bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara.

Citește și Ucraina denunţă atacurile „îngrozitoare” ale lui Putin asupra Kievului şi le compară cu atacurile naziste din 1941

 


Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, joi dimineața, o operațiune militară specială în Ucraina. Imediat după anunțul său, mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa. Operațiunea militară a Rusiei este una complexă și este în plină desfășurare. 

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina începând cu data de 17 februarie poate fi citit AICI.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Franța „dă prioritate” economiei de război și accentuează producția de rachete

Rușii au atacat cu rachete balistice orașul Odesa. Cel puțin patru oameni au fost uciși, 28 sunt răniți, inclusiv o femei însărcinată

Stoltenberg spune că „nu e prea târziu” pentru ca Ucraina să câştige războiul. Zelenski cere accelerarea livrărilor de arme

Jens Stoltenberg, vizită neanunțată la Kiev. Șeful NATO i-a promis lui Zelenski că livrările de arme către Ucraina vor crește

Partenerii noștri