Live

Adunarea Populară a Găgăuziei adoptă încă o dată decizia care permite purtarea panglicii Sf. Gheorghe, care e interzisă în R. Moldova

Data actualizării: Data publicării:
Adunarea Populară a Găgăuziei adoptă încă o dată decizia care permite purtarea panglicii Sf. Gheorghe, care e interzisă în R. Moldova. FOTO: tv8.md

Adunarea Populară a UTA Găgăuzia a adoptat încă o dată în unanimitate o decizie care permite purtarea panglicii Sfântul Gheorghe, în timpul evenimentelor organizate luni, cu prilejul zilei de 9 mai, fapt interzis prin lege de către Parlamentul Republicii Moldova. În urmă cu câteva zile, Curtea de Apel Comrat suspendase o hotărâre similară, luată în 29 aprilie, scrie tv8.md.

Curtea de Apel Comrat a suspendat joi aplicarea legii adoptate de Adunarea Populară a Găgăuziei (Parlament local de la Comrat din autonomia găgăuză) privind utilizarea panglicii „Sfântului Gheorghe” pe teritoriul autonomiei. Sesizarea privind suspendarea acest act a venit după ce Oficiul teritorial Comrat al Cancelariei de Stat a atacat în instanță cu pricina hotărârea legislativului local de a permite utilizarea acestui simbol al războiului în regiune.

Adunarea Populară a UTA Găgăuzia a condamnat decizia instanței și a adoptat, repetat, o lege prin care permite utilizarea acestui simbol, fapt interzis prin lege de către Parlamentul Republicii Moldova. 

Astfel, deputații au adoptat o nouă rezoluție „Cu privire la simbolurile evenimentului dedicat Zilei Victoriei”, permițând folosirea panglicilor în culorile negru-portocaliu în 9 mai. Decretul va fi valabil doar o zi - 9 mai 2022.

Toți cei 25 de deputați prezenți au votat unanim pentru această decizie.

În 29 aprilie, Adunarea Populară a UTA Găgăuzia a adoptat în unanimitate o decizie care permite purtarea panglicii Sfântul Gheorghe, fapt interzis prin lege de către Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit presei din regiune, a fost adoptată „o lege ce permite purtarea simbolurile Victoriei pe teritoriul Găgăuziei”. 

Pe teritoriul R. Moldova au fost interzise simbolurile „Z”, „V”, precum și panglica „Sf. Gheorghe”, care reprezintă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Astfel, se interzice confecționarea, vânzarea, deținerea, în vederea răspândirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.

Persoanele care vor încălca legea e riscă o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei, iar cele juridice – de la 9.000 până la 18.000 de lei. 

Deputații socialiști și comuniști s-au opus votului și, în semn de protest, au părăsit sala de ședințe, iar ulterior au contestat-o la Curtea Constituțională. Deputații fracțiunii parlamentare ȘOR au declarat că se abțin de la vot și la fel nu au participat.

Legea a fost criticată dur de reprezentanții opoziției. De exemplu, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon se numără printre cei mai aprigi critici ai Legii care interzice simbolurile date. Acesta a amenințat opoziția că atât el cât și alte zeci de mii de persoane vor ieși de 9 mai la Marșul Victoriei cu panglica Sfântul Gheorghe în piept. 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucrainenii au distrus vânătorul rusesc de mine Proiect 266-M Kovroveţ: "Încă o zi proastă pentru flota rusă de la Marea Neagră"

"Se pregătește un mare haos". Mii de luptători ruși au ajuns în zece baze din Libia, stârnind îngrijorări cu privire la planul Moscovei

Zelenski: "Partenerii noștri se tem că Rusia va pierde acest război". Cum a argumentat liderul de la Kiev această declarație

Atac masiv al rușilor, explozii în Kiev și Crimeea. Apărarea aeriană ucraineană spune că a distrus toate dronele lansate

Partenerii noștri