Live

Video "Am crezut că e război". Panică în Coreea de Sud după ce o rachetă balistică s-a prăbușit într-un oraș de coastă

Data actualizării: Data publicării:
Armata din Coreea de Sud și-a cerut scuze pentru că a panicat oamenii după un test ratat cu rachete balistice. FOTO: Captură Twitter

Armata din Coreea de Sud și-a cerut scuze după ce o lansare eșuată a unei rachete balistice în timpul unui exercițiu comun cu Statele Unite a stârnit panică printre locuitorii din orașul de coastă Gangneung. Oamenii au povestit că au auzit o explozie și au văzut un incendiu puternic izbucnit în timpul nopții. Armata, care a transmis că nu au fost victime, nu a recunoscut incidentul decât șapte ore mai târziu, scrie BBC. Acțiunea a fost un răspuns la lansarea unei rachete de către Coreea de Nord deasupra Japoniei, marți dimineața.

Armata sud-coreeană a lansat marţi seară o rachetă balistică Hyunmoo-2, cu rază scurtă de acţiune, care s-a defectat şi s-a prăbuşit la puţin timp după lansare. Propulsorul dispozitivului a luat foc, însă ogiva sa nu a explodat, a precizat un reprezentant al armatei sud-coreene pentru agenţia de presă Yonhap.

Seulul şi Washingtonul au desfăşurat multiple exerciţii în comun, testând bombe şi rachete, ca răspuns la o rachetă balistică de rază medie (IRBN) nord-coreeană, care a survolat marţi Japonia, scrie Agerpres.

Imagini virale pe reţelele sociale arată un incendiu, despre care utilizatorii au spus că a fost localizat în apropiere de baza aeriană Gangneung, pe coasta de est a ţării.

Numeroşi locuitori panicaţi au sunat la primărie. "La început, nu am ştiut ce s-a întâmplat, deoarece nu am primit niciun avertisment din partea armatei în legătură cu un astfel de antrenament", a declarat o reprezentantă a primăriei din Gangneung, sub protecţia anonimatului.

Miercuri, armata sud-coreeană și-a cerut scuze  prezentat scuze pentru că le-a stârnit îngrijorare locuitorilor din cauza testului ratat cu rachetă, potrivit Reuters.
Statul Major Interarme sud-coreean a explicat că nu a fost semnalată nicio victimă şi că desfăşoară o anchetă pentru a determina cauza acestui test ratat.

Seulul şi Phenianul sunt în continuare tehnic în război, conflictul din Coreea din 1950-1953 încheindu-se cu un armistiţiu, nu cu un tratat de pace.

Confruntările între cei doi vecini sunt rare, însă prăbuşirea rachetei i-a făcut pe mai mulţi locuitori să creadă că a izbucnit războiul.

"Am crezut că este război, dar s-a dovedit a fi vorba de un antrenament militar", a scris pe Twitter un internaut.

"De ce le-a luat aşa mult timp să confirme (incidentul - n.r.)? Dacă ar fi fost un război, am fi aflat cu siguranţă a doua zi", a scris un alt utilizator. 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spun serviciile secrete americane despre Putin: „Este cuprins de o frică paranoică”

Putin vrea să îl pedepsească pe Șoigu și s-a întâlnit la Moscova cu cel care a vrut mereu să-i ia locul ministrului

Se extind mișcările propalestiniene. Studenții canadieni au instalat tabere în marile universități. 200 de arestări la UCLA, în SUA

Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger unde erau staţionaţi soldaţi americani

Partenerii noștri