Live

Armin Laschet, candidatul susținut de Merkel, a comis o nouă gafă chiar în ziua alegerilor din Germania

Data publicării:
Armin Laschet este candidatul alianței CDU-CSU pentru funcția de cancelar al Germaniei post-Merkel. Sursă foto: Profimedia Images

Armin Laschet, liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU), partidul cancelarului Angela Merkel, a comis duminică o gafă majoră la votul din cadrul alegerilor legislative, omiţând să îşi ascundă buletinul de vot în faţa camerelor, aşa cum cere codul electoral, relatează AFP.

Armin Laschet, care a mai făcut şi alte greşeli în timpul campaniei electorale pentru alegerile care vor stabili cine o va înlocui pe Angela Merkel în fruntea guvernului federal de la Berlin, nu şi-a îndoit cum trebuie buletinul de vot pe care fiecare alegător german trebuia să bifeze două X-uri pentru cele două voturi de care dispune.

Rezultatul a fost că, în momentul în care a introdus buletinul în urnă, în faţa camerelor de filmat, toată lumea a putut vedea că a bifat două X-uri pentru partidul său, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), deşi votul trebuie să fie secret, conform legislaţiei germane. 

Imaginea cu Armin Laschet alături de soția sa, în momentul în care introduce buletinul în urna de vot și se vede opțiunea sa electorală. Sursă foto: Profimedia Images

Laschet s-a prezentat la vot alături de soția sa în circumscripţia Aachen din care face parte, transmite Agerpres.

Alegătorul trebuie să îşi împăturească buletinul astfel încât să nu i se vadă votul, menţionează codul electoral din Germania.

Dacă votul este identificabil, comitetul electoral ar trebui să-l respingă, confrom Politico Europe. Preşedintele Comisiei Electorale, Georg Thiel, a declarat că buletinul de vot al lui Laschet este considerat valid pentru că a fost introdus în urnă. De altfel, acesta a spus și că gestul „nu are consecințe juridice” și că nu există „nereguli” cunoscute în circumscripția din Aachen. Cazul a intrat totuşi în atenţia presei, în timp ce germanii continuă să meargă la urne. 

Armin Laschet a mai comis o gafă care l-a costat scump în privinţa popularităţii în timpul inundaţiilor devastatoare din vestul ţării în iulie. Camerele de filmat l-au surprins râzând, în plan secund, în timp ce preşedintele german Frank-Walter Steinmeier susţinea un discurs în regiunile afectate de inundaţii, care au făcut 180 de morţi şi au provocat pagube imense.

Rezultatele scrutinului pentru cel de-al 20-lea Bundestag, care sunt aşteptate la ora locală 18.00 (19.00 - ora României), se anunţă strânse între social-democraţi şi conservatori.

Citește și: Povestea româncei care candidează pentru un loc în Parlamentul german. „Eu nu sunt o victimă”

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Democraţia este ameninţată”. Reacția lui Scholz după ce un europarlamentar german a fost atacat în timp ce lipea afișe

„Extremiștii sunt complet dezinhibați și ne consideră vânat”. Un europarlamentar german, bătut cu sălbăticie în timp ce lipea afișe

Berlinul vrea să scape de vila lui Joseph Goebbels, ministrul de propagandă al lui Hitler: "Luați-o, e cadou!"

Dezastru în Europa, unde sunt coduri portocalii de furtuni. Inundații în Germania și Olanda, grindină cât mingea de ping-pong în Franța

Partenerii noștri