Live

Bogdan Aurescu va încerca să-l convingă pe omologul turc ca Ankara să accepte aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Data actualizării: Data publicării:
Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României Foto: Profimedia Images

CORECȚIE - Forma corectă a titlului este „Bogdan Aurescu va încerca să-l convingă pe omologul turc ca Ankara să accepte aderarea Suediei și Finlandei la NATO” în loc de „Bogdan Aurescu va încerca să-l convingă pe omologul turc ca Ankara să accepte aderarea Suediei și Poloniei la NATO”, cum a fost, în mod eronat, scris în versiunea inițială. 

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a vorbit joi la telefon cu ministrul afacerilor externe din Suedia, Ann Linde, și cu ministrul afacerilor externe din Finlanda, Pekka Haavisto, despre procesul de aderare a celor două state la Alianța Nord-Atlantică, în condițiile în care șeful diplomației române va avea vineri o întâlnire cu omologii săi din Turcia, țară care se opune aderării Suediei și Finlandei la NATO, și din Polonia.

Bogdan Aurescu le-a spus omologilor din Suedia și Finlanda că România sprijină un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei la NATO, amintind că țara noastră este un promotor activ al politicii „ușilor deschise” și le-a promis că va discuta despre acest subiect la întâlnirea pe care vineri o va avea la Istanbul cu ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, și cu ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau.

Șeful diplomației române le-a comunicat celor doi omologi din Suedia și Finlanda că România apreciază și susține demersurile lor de aderare la NATO și va acționa pentru „menținerea solidarității și unității aliate cu privire la decizia de extindere, în vederea depășirii divergențelor actuale privind candidaturile celor două state la NATO. În context, ministrul Bogdan Aurescu a menționat că acest subiect va fi ridicat inclusiv în cadrul discuțiilor pe care le va avea în cadrul reuniunii Trilaterale pe teme de securitate România-Polonia-Turcia, care se va desfășura vineri, 27 mai 2022, la Istanbul”, arată un comunicat MAE.

De ce susține România aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Bogdan Aurescu a evidențiat „rolul determinant al Alianței de asigurare a păcii și securității în spațiul euroatlantic, mai ales în actualul context de securitate, afectat de agresiunea ilegală a Rusiei contra Ucrainei”, potrivit comunicatului. Bucureștiul este convins că aderarea acestor state va contribui la întărirea securității Alianței în ansamblul său, „printr-o postură de descurajare și de apărare mai eficientă, inclusiv a Flancului Estic, din sudul acestuia, la Marea Neagră, până în nordul său”, precizează MAE.

România consideră, de asemenea, că demersul celor două state arată atașamentul acestora la comunitatea de valori și a spiritului democratic pe care Alianța Nord-Atlantică le apără și le promovează. Decizia autorităților de la Helsinki și Stockholm vine în continuarea contribuției substanțiale a celor două state în cadrul Alianței, în calitate de Parteneri cu Oportunități Sporite ai NATO. Acest statut a presupus deja consolidarea dialogului politic și creșterea nivelului de interoperabilitate practică, prin participarea la misiuni și operații aliate.

Nu în ultimul rând, decizia privind apartenența la NATO reprezintă o opțiune pe care fiecare stat este liber să o asume, în baza deciziei sale suverane și prin îndeplinirea criteriilor stabilite pentru acest proces, a subliniat Bogdan Aurescu.

LA rândul lor, „miniștrii de externe ai Suediei și Finlandei au informat despre stadiul și perspectivele demersurilor efectuate pentru facilitarea procesului de aderare și au mulțumit ministrului Bogdan Aurescu pentru sprijinul acordat de România în acest proces, inclusiv în favoarea întrunirii consensului aliat și realizării unui proces de aderare rapid. Cei trei miniștri au convenit să rămână în contact apropiat pe acest subiect important pentru cele două state nordice și pentru Alianță”, arată comunicatul MAE.

Trilaterală România-Polonia-Turcia, vineri, la Istanbul

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa vineri, 27 mai 2022, la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate a miniștrilor afacerilor externe din România, Polonia și Turcia, desfășurată la Istanbul, împreună cu ministrul polonez al afacerilor externe, Zbigniew Rau, și cu ministrul turc al afacerilor externe, Mevlüt Çavuşoğlu, gazdă a reuniunii. Reuniunea Trilateralei are loc și în contextul marcării în acest an a 10 ani de la crearea acestui format, informează  MAE.

În cadrul discuțiilor, cei trei miniștri de externe vor aborda subiecte de interes pe dimensiunea de securitate cu accent pe contextul actual regional și euroatlantic, profund afectat ca urmare a agresiunii militare ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei, fiind evidentă valoarea adăugată a acestui format de consultare trilaterală, lansat la inițiativa României în anul 2012, pentru consolidarea securității regionale și aliate.

„Abia aștept discuțiile substanțiale de mâine de la Istanbul la trilaterala de securitate cu Mevlut Cavusoglu și Zbigniew Rau despre situația de securitate regională și euro-atlantică și sprijinul pentru Ucraina, summitul de la Madrid și conceptul strategic și viitorul dialogului trilateral”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu pe Twitter.

Viitorul concept strategic al NATO, în centrul atenției

Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta, în cadrul discuțiilor, evaluările României privind consecințele pe termen lung ale agresiunii ruse asupra arhitecturii europene de securitate și a securității euroatlantice, în ansamblul său, și va evidenția necesitatea continuării, de o manieră susținută și coerentă, a procesului de consolidare pe termen lung a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în mod unitar și echilibrat, în special în sudul său, la Marea Neagră, anunță MAE.

Șefii celor trei diplomații vor aborda subiecte de interes prioritar de pe agenda NATO, cu accent pe deciziile care urmează să fie luate în cadrul Summitului NATO de la Madrid, care se va desfășura la finalul lunii iunie 2022, cu accent pe consolidarea posturii de apărare a Alianței și negocierea, aflată în curs, a Noului Concept Strategic al NATO.

De asemenea, miniștrii afacerilor externe ai României, Poloniei și Turciei vor aborda și stadiul implementării proiectelor realizate în format trilateral și vor discuta modalități de consolidare a dialogului trilateral, inclusiv prin dezvoltarea de noi proiecte.

„În cadrul discuțiilor privind pregătirea Summitului NATO de la Madrid, ministrul Bogdan Aurescu va reitera necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO să reflecte, în mod realist și adecvat, noul context de securitate cu care se confruntă Alianța după 24 februarie, ceea ce evidențiază Rusia ca principală amenințare la adresa NATO, și să sublinieze prioritatea acordată de Alianță apărării colective, ca sarcină principală a NATO. Totodată, ministrul afacerilor externe va sublinia susținerea fermă a României pentru politica NATO a Ușilor Deschise și pentru un proces rapid de aderare a Suediei și Finlandei la Alianță”, precizează MAE.

Șeful diplomației române va evoca rezultatele reuniunii în format Trilateral pe care a găzduit-o la București în perioada 22-23 aprilie 2021, care a avut loc cu invitarea, în premieră, a miniștrilor de externe din Ucraina și Georgia, la inițiativa ministrului Aurescu, și va sublinia valoarea adăugată a consultărilor pe teme de securitate în acest format de dialog, pledând pentru consolidarea pe mai departe a coordonării la nivel trilateral și la nivel regional, respectiv în cadrul Alianței, în special în actualul context de securitate, cu implicații fără precedent pentru securitatea regională și euroatlantică.

Cu prilejul Trilateralei, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea și consultări bilaterale cu omologii săi din Polonia și Turcia, privind aprofundarea Parteneriatelor Strategice ale României cu cele două state aliate.

Trilaterala România-Polonia-Turcia, o inițiativă a lui Bogdan Aurescu

Prima reuniune a Trilateralei România-Polonia-Turcia a avut loc la inițiativa României, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, în mai 2012, în marja Summitului NATO de la Chicago. Crearea acestui format, la inițiativa României, prin secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu (la acel moment), a avut în vedere importanța cooperării aprofundate a celor trei state pe teme de interes comun, preponderent în domeniul securității, fiind dedicat coordonării în interiorul Alianței Nord-Atlantice, inclusiv în condițiile în care România avea deja Parteneriate Strategice bilaterale cu ambele state aliate.

La nivel de ministru al afacerilor externe au avut loc opt astfel de consultări, începând cu anul 2016.

În anul 2021, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a găzduit, la București, Trilaterala România-Polonia-Turcia pe teme de securitate , cu invitarea, în premieră, a miniștrilor de externe din Ucraina și Georgia, în perioada 22 – 23 aprilie 2021.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski: Ucraina va deveni membră NATO doar după ce câștigă războiul

Estonia acuză Rusia că îi încalcă spațiul aerian prin interferenţe GPS. O companie aeriană și-a anulat zborurile către estul Estoniei

Iohannis a discutat cu premierul canadian Justin Trudeau despre NATO

Stoltenberg spune că „nu e prea târziu” pentru ca Ucraina să câştige războiul. Zelenski cere accelerarea livrărilor de arme

Partenerii noștri