Live

Kuleba, împiedicat de Ungaria să participe la întrunirea oficială Ucraina-NATO

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. Foto: Profimedia Images

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, nu a putut participa la reuniunea oficială de la București, din cadrul Comisiei Ucraina-NATO, din cauza veto-ului impus de Ungaria. Kuleba va participa doar la o întrunire avută într-un format separat, informează publicația ucraineană „European Truth”.

Unul dintre subiectele principale ale reuniunii de la București a miniștrilor de externe din țările NATO îl reprezintă sprijinul suplimentar pe care țările Alianței Nord-Atlantice urmează a-l acorda Ucrainei în războiul cu Rusia.

Dmitro Kuleba a fost nevoit să se întâlnească cu miniștrii de externe ai NATO în cadrul unei „cine separate”, după ce Ungaria s-a opus participării oficialului ucrainean la sesiunea oficială, conform publicației citate.

Ministerul ucrainean de Externe a explicat situația prin „necesitatea găsirii unui format special, pentru a depăși obstacolul provocat de veto-ul maghiar”.

„După cum știți, Ungaria a blocat întâlnirile Comisiei Ucraina-NATO din 2017. Pentru a depăși oficial vetoul Ungariei, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg organizează o întâlnire separată pentru miniștrii de externe ai NATO și Ucraina. Dmitro Kuleba și omologii săi vor discuta despre asistența militară suplimentară acordată Ucrainei și refacerea infrastructurii energetice ucrainene”, a declarat Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei.

Ungaria și-a suspendat veto-ul în primele săptămâni după invazia rusă în Ucraina, iar Dmitro Kuleba a participat la reuniunile oficiale ale NATO, la fel ca ministrul Apărării Oleksii Reznikov.

Totuși, MAE ucrainean insistă că Ungaria nu a renunțat niciodată la veto, ci doar l-a suspendat. Întâlnirile anterioare s-au desfășurat și în alte formate speciale pentru a ocoli dreptul de veto al Ungariei.

Kuleba va avea la București discuții cu miniștrii NATO în cadrul unei întâlniri separate, special organizate de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ungaria a blocat, practic, din 2017 orice reuniune a Comisiei Ucraina-NATO la care participă oficiali cu rang mai înalt decât cel al ambasadorilor. Acesta este motivul pentru care Stoltenberg organizează o întâlnire separată a miniștrilor de externe ai țărilor Alianței cu ministrul ucrainean de externe.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina nu vrea să-i aducă forțat în țară pe bărbații care au fugit de război în străinătate, deși suferă de o lipsă de soldați

Rusia susține că a doborât șase rachete americane de tip ATACMS. Ar fi fost interceptate deasupra Crimeei ocupate

Dilema lui Putin: unde să își concentreze viitoarea ofensivă în Ucraina. ISW: „Comandamentul rus are de făcut o alegere”

Guvernul a decis construirea unui pod rutier peste râul Tisa, la granița România - Ucraina

Partenerii noștri