Live

Cehia: Sute de mii de găini vor fi eutanasiate, după ce a fost detectat cel mai mare focar de gripă aviară de până acum

Data publicării:
Gripa aviară a fost raportată vinerea trecută la o fermă situată la 150 de kilometri de capitala Praga. Foto: Profimedia

Veterinarii din Cehia au început operaţiunile de eutanasiere a 220.000 de găini la o fermă din vestul ţării, unde săptămâna trecută a fost detectată gripa aviară, acesta fiind cel mai mare focar de până acum, transmite Reuters.

Gripa aviară a fost raportată vinerea trecută la o fermă situată la 150 de kilometri de capitala Praga, care putea găzdui până la 750.000 de găini, după creşterea numărului de decese în una din cele trei hale.

Marţi, Autoritatea sanitară veterinară din Cehia (SVS) a precizat că gripa aviară a fost detectată doar în una din cele trei hale, celelalte găini putând fi salvate.

"Trebuie eutanasiate toate găinile din acea hală", a declarat Petr Majer, purtător de cuvânt al SVS.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice, aminteşte Agerpres.

Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

Editor : Loredana Bancăș

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Slovacia condusă de pro-rusul Fico îi oferă protecție unui propagandist al Rusiei, fugar din Cehia

Cuplurile de acelaşi sex din Cehia primesc cea mai mare parte a drepturilor cuplurilor căsătorite, dar nu şi dreptul de a se căsători

OMS avertizează: Există riscul ca gripa aviară să se răspândească la vacile din afara Statelor Unite

Primul caz de morsă care moare din cauza gripei aviare a fost înregistrat în Arctica

Partenerii noștri