Live

China încearcă să strice proaspăta alianță între Australia și Japonia amintind de Al Doilea Război Mondial

Data publicării:
Nava a marinei australiene. Sursa foto: Profimedia Images

China a declarat marţi că Australia ar trebui să-şi amintească crimele de război comise de Japonia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial înainte de a se apropia de Tokyo, cu care Canberra a semnat un pact de securitate istoric în octombrie, informează France Presse.

"În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Japonia a invadat Australia, a bombardat Darwin, a ucis australieni şi a împuşcat prizonieri de război australieni", a declarat presei ambasadorul chinez în Australia, Xiao Qian.

"Fiţi atenţi la ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor. Când cineva vă ameninţă, vă poate ameninţa din nou", a avertizat el.

"China a fost prietenul vostru", a amintit el.

Guvernul de centru-stânga al Australiei încearcă să repare relaţiile cu Beijingul, care s-au înrăutăţit considerabil sub fostul guvern conservator, scrie Agerpres.

Dar cabinetul a semnat de asemenea în octombrie un nou pact de securitate istoric cu Japonia, rival regional al Chinei, menit să contracareze puterea militară în creştere a Beijingului.

Ambasadorul Japoniei în Australia a declarat în această săptămână pentru ziarul The Australian că este nevoie de "vigilenţă" faţă de China, o remarcă ce l-a înfuriat pe Xiao.

Odată excelente, relaţiile dintre Beijing şi Canberra s-au degradat de câţiva ani.

În 2020, Australia a cerut o anchetă independentă cu privire la originile pandemiei de COVID-19 şi a exclus gigantul chinez Huawei de pe piaţă pentru a-i construi reţeaua de telecomunicaţii 5G.

China, cel mai mare partener comercial al Australiei, a ripostat cu contramăsuri vizând importul a peste 10 produse australiene, inclusiv cărbune, vin şi orz.

Un dezgheţ a început în noiembrie în timpul reuniunii G20 din insula indoneziană Bali, unde prim-ministrul australian Anthony Albanese s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Xiao a recunoscut că schimburile comerciale au fost "perturbate" în ultimii ani, dar a spus că speră că "vor reveni la normal".

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Europa nu poate accepta astfel de practici”. Ursula von der Leyen a anunțat ce-i va cere președintelui chinez Xi Jiping

Dictatorul chinez, Xi Jinping, a fost primit la Paris de un protest al tibetanilor: „Ți-a trecut timpul, nu totalitarismului chinezesc”

Xi Jinping a ajuns duminică la Paris. Președintele chinez a revenit în Europa pentru prima dată din 2019

Reuters: Vizita lui Xi Jinping în Europa ar putea scoate la iveală diviziunile din Occident

Partenerii noștri