Live

Galerie Foto CNN: Rusia a mințit când a dat vina pe ucraineni pentru morții din lagărul Olenivka, lovit de rachete. Versiunea rusă e "o invenție"

Data actualizării: Data publicării:
Experții exclud posibilitatea ca atacul de la Olenivka să fi fost provocat de rachete HIMARS și suspectează că rușii ascund adevărul despre incidentul care a provocat moartea a peste 50 de prizonieri război ucraineni. Foto: Profimedia Images

Relatările Rusiei cu privire la atacul cu rachete asupra închisorii Olenivka din estul Ucrainei, în iulie 2022, nu sunt susţinute de dovezi, a declarat ONU. Peste 50 de prizonieri ucraineni au fost ucişi în acel atac asupra lagărului din Olenivka, scrie CNN.

Versiunea rusă, potrivit căreia tabăra a fost lovită de o rachetă ucraineană HIMARS, nu s-a confirmat la verificări.

Oficialii ruşi şi locali din Doneţk au declarat că atacul a fost efectuat de partea ucraineană, folosind una dintre rachetele HIMARS care au fost furnizate recent de SUA. În dimineaţa de după explozie, Andrey Lazarev, care lucrează pentru canalul media Zvezda al Ministerului rus al Apărării, a arătat fragmente, dintre care unul cuprindea numărul de serie al unei rachete HIMARS în stare remarcabil de bună.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konaşenkov, a declarat că centrul de detenţie a fost "lovit de un atac cu rachete HIMARS americane".

O investigaţie CNN, bazată pe analiza imaginilor video şi a fotografiilor de la faţa locului, a imaginilor din satelit de dinaintea şi de după atac şi pe cercetarea experţilor criminalişti şi a experţilor în armament, a concluzionat că "versiunea rusă a evenimentelor este foarte probabil o invenţie".

Experţii consultaţi de CNN au exclus o lovitură HIMARS asupra Olenivka - dar nu au putut spune cu certitudine ce a ucis şi rănit atât de mulţi prizonieri.

Investigaţia a notat că "experţii spun că majoritatea semnelor indică un foc intens şi, potrivit mai multor martori, nu s-a auzit niciun sunet de rachetă care să se apropie".

Într-o declarația transmisă marți, ONU menționează că "informaţiile disponibile şi analiza permit Biroului să concluzioneze că [lovitura] nu a fost cauzată de o rachetă HIMARS".

"Federaţia Rusă nu a oferit nici asigurări cu privire la accesul securizat al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru a vizita locul respectiv şi nici nu a dat curs cererilor generale ale Biroului ONU pentru Drepturile Omului de a avea acces în zonele din Ucraina aflate sub controlul militar temporar al Federaţiei Ruse", a mai transmis ONU.

OHCHR a precizat că a făcut interviuri cu supravieţuitorii tragediei de la Olenivka şi a analizat detaliat toate informaţiile disponibile.

”Deşi circumstanţele exacte ale incidentului din noaptea de 28-29 iulie 2022 rămân neclare, informaţiile disponibile şi analiza noastră permit Biroului să concluzioneze că acesta nu a fost cauzat de o rachetă HIMARS", a mai transmis ONU.

OHCHR a adăugat că, "pe baza informaţiilor disponibile, nu este posibil în acest stadiu să se stabilească nici sursa specifică a exploziei, nici direcţia exactă din care ar fi putut fi trasă o armă".

Supravieţuitorii şi familiile prizonierilor răniţi "merită ca adevărul să fie cunoscut, iar cei responsabili de încălcarea dreptului internaţional să fie traşi la răspundere", a declarat marţi şeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk.

"Biroul nostru s-a întâlnit cu familiile victimelor şi a ascultat apelurile lor pentru adevăr şi dreptate - şi, într-adevăr, au dreptul la adevăr, dreptate şi reparaţii. Pentru toţi cei afectaţi de această tragedie, trebuie să facem tot ce putem pentru a ne asigura că se face dreptate", a transmis Volker Türk.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Președinta Georgiei a blocat prin veto adoptarea „legii rusești” care a scos zeci de mii de oameni în stradă

Toate activele, conturile, proprietăţile şi acţiunile Deutsche Bank din Rusia au fost puse sub sechestru

Rusia acuză Ucraina că a atacat regiunea Belgorod cu bombe ghidate franceze şi rachete anti-radar americane

"Scutul estic" al Poloniei. Varșovia se teme că ar putea deveni următoarea țintă a Rusiei și întărește 400 de km de frontieră

Partenerii noștri