Live

Coreea de Nord neagă că trimite armament Rusiei și amenință SUA cu un „rezultat cu adevărat nedorit”

Data publicării:
Kim Jong-un, dictatorul din Coreea de Nord Foto: Profimedia Images

Coreea de Nord a negat că trimite armament Rusiei, după acuzații din mai multe direcții că ajută regimul de la Kremlin în războiul său sângeros împotriva Ucrainei. Statele Unite au acuzat regimul de la Phenian că ajută grupul paramilitar Wagner cu obuze și rachete. 

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al executivului american, John Kirby, a publicat imagini ale serviciilor de informaţii americane arătând presupuse vagoane ruseşti care se întorc din Coreea de Nord încărcate cu echipament militar, printre care obuze pentru Wagner.

Ulterior, Statele Unite au desemnat oficial Wagner drept „organizaţie criminală transnaţională” şi au declarat că vor transmite aceste înregistrări către ONU, în cadrul sancţiunilor împotriva Coreei de Nord.

Duminică, un înalt reprezentant al guvernului nord-coreean a denunţat ceea ce a numit o „încercare stupidă de a justifica” viitoarele transporturi de arme spre Ucraina de către SUA, care a promis guvernului de la Kiev 31 de tancuri Abrams.

Citat de agenţia oficială de presă KCNA, directorul general al Departamentului nord-coreean pentru afaceri americane, Kwon Jong Gun, a respins „acest zvon complet fals” şi a amenințat SUA cu un „rezultat cu adevărat nedorit” dacă vor continua să îl răspândească.

„A încerca să ne pătezi imaginea fabricând ceva care nu există este o provocare serioasă care nu poate fi permisă niciodată şi nu poate decât să declanşeze o reacţie”, a adăugat el.

Vineri, Kim Yo Jong, influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, a criticat şi ea promisiunile Statelor Unite de a trimite arme în Ucraina, acuzându-le că „trec şi mai departe de linia roşie”. Rusia este, alături de China, unul dintre puţinii aliaţi internaţionali ai Coreei de Nord şi a ajutat deja direct regimul nord-coreean.

În afară de Siria şi Rusia, Coreea de Nord este singura ţară care a recunoscut independenţa Lugansk şi Doneţk, cele două cvasi-state inventate de ruși pe teritoriul Ucrainei pentru a justifica agresiunea împotriva țării vecine.

Rusia, care este unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, a pledat mult timp contra înăspririi sancţiunilor internaţionale împotriva Coreei de Nord şi chiar a cerut să fie relaxate din motive umanitare.

Kim Jong Un a declarat în 2022 că doreşte ca ţara sa să deţină cea mai puternică forţă nucleară din lume, calificând în septembrie drept „ireversibil” statutul de putere nucleară al Nordului.

Coreea de Sud și SUA sunt de părere că regimul Kim intenţionează să efectueze în curând un nou test nuclear, care ar fi al şaptelea din istoria sa şi primul din ultimii șase ani.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Maia Sandu pledează la Bruxelles pentru fonduri alocate în viitorul buget al UE: R. Moldova şi Ucraina au nevoie de un Plan Marshall

Rușii au atacat cu rachete balistice orașul Odesa. Cel puțin patru oameni au fost uciși, 28 sunt răniți, inclusiv o femei însărcinată

Stoltenberg spune că „nu e prea târziu” pentru ca Ucraina să câştige războiul. Zelenski cere accelerarea livrărilor de arme

Jens Stoltenberg, vizită neanunțată la Kiev. Șeful NATO i-a promis lui Zelenski că livrările de arme către Ucraina vor crește

Partenerii noștri