Live

Cum plănuiește Rusia să influențeze alegerile din Occident. Medvedev: „Îi vom sprijini pe unii politicieni în toate modurile posibile”

Data actualizării: Data publicării:
Dmitri Medvedev a vorbit, într-o postare pe Telegram, despre viitoarele alegeri din Occident. FOTO: Profimedia Images

Dmitri Medvedev a vorbit, într-o postare pe Telegram, despre viitoarele alegeri din Occident. În contextul în care anul acesta vor avea loc alegeri americane şi europene, Rusia doreşte să „sprijine în toate modurile posibile” candidaţii care îi sunt favorabili, scrie Le Figaro, potrivit News.ro.

„Sarcina noastră este de a-i susţine pe aceşti politicieni şi partidele lor din Occident în toate modurile posibile, ajutându-i apertum şi secretum să obţină rezultate decente în alegeri”, a explicat el. Aceşti termeni latini pot fi traduşi prin „în mod deschis” şi „în secret”.

Această declaraţie vine pe fondul mai multor alegeri în Occident. Cele două principale: alegerea viitorului preşedinte al Statelor Unite, în noiembrie, şi alegerile europene din iunie. Mai general, 77 de ţări şi trei miliarde de oameni vor merge la urne în 2024.

Medvedev rămâne foarte discret cu privire la identitatea acestor partide. El foloseşte perifraze pentru a le descrie: „un program naţional care se opune globalismului american”, „atât de stânga, cât şi de dreapta”, sau care se opune „dispariţiei patriei ruseşti”.

Încercări de ingerinţă rusă au fost deja observate în mai multe alegeri

Încercări de ingerinţă rusă au fost deja observate în mai multe alegeri. Ele s-au aflat în centrul unui scandal legat de alegerile prezidenţiale americane din 2020. Un raport al serviciilor de informaţii americane a arătat că Vladimir Putin şi-a exercitat influenţa pentru a-l ajuta pe Donald Trump să câştige alegerile. Sute de milioane de dolari au fost investite.

În Franţa, Rassemblement National a fost acuzat că serveşte interesele Moscovei. Un raport privind interferenţele străine realizat de parlamentari - şi pilotat de Renaissance - a descris partidul lui Marine Le Pen drept o „curea de transmisie” pentru cuvintele ruseşti. Acest raport ambiguu este susţinut şi de o anchetă a Washington Post publicată la 30 decembrie 2023.

Problema interferenţei în afacerile UE este cu atât mai importantă cu cât Rusia conduce o invazie în Ucraina din 2022. Cele 27 de state membre ale UE dau miliarde de euro armatei de la Kiev pentru a sprijini efortul de război. Acest ajutor ar putea fi pus sub semnul întrebării dacă echilibrul politic din cadrul Parlamentului European este perturbat.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski: Rușii au ajuns doar la prima din cele trei linii de fortificații din Harkov

Riabkov: Rusia va răspunde cu aceeaşi monedă la orice comportament nuclear ambiguu al Occidentului

Putin s-a dus în "Mica Moscovă" din China și a început să le promită oamenilor energie și beneficii

Sora lui Kim Jong Un neagă că Rusia și Coreea de Nord fac schimb de arme: „E cea mai absurdă teorie. Nu sunt de vânzare”

Partenerii noștri