Live

Cum sună pe Marte zgomotul făcut de elicele elicopterului Ingenuity

Data publicării:
Sunetul pe care elicele mini-elicopterului Ingenuity îl fac în timpul celui de-al patrulea zbor pe Marte a fost înregistrat de roverul Perseverance Foto: Profimedia

NASA a dat vineri publicității o înregistrare în care se aude cum sună elicele elicopterului Ingenuity în aerul rarefiat de pe Planeta Roșie. Se aude zgomotul uşor înfundat al palelor ce se învârt de aproape 2.400 de ori pe minut, în timpul unei călătorii dus-întors de câteva sute de metri.

Inițial, inginerii de la NASA nu ştiau dacă sunetul poate fi înregistrat, pentru că roverul Perseverance care a ajuns pe Marte și care este baza mini-elicopterului se afla la 80 de metri de locul decolării. Perseverance are aparatura ce poate înregistra imagini și sunete pe Marte.

Ingenuity, care cântărește numai 1,8 kilograme, a efectuat primul zbor autonom pe Marte la 20 aprilie, o adevărată provocare, pentru că atmosfera de pe Marte, compusă din dioxid de carbon în proporție de 96 la sută, are o densitate de doar 1% față de cea de pe Pământ, ceea ce este de natură să estompeze sunetul.

Sunetul mini-elicopterului a fost înregistrat în timpul celui de-al patrulea zbor al său, care a avut loc la 30 aprilie, precizează NASA.

Experimentul Ingenuity se va opri indiferent de rezultate peste aproximativ o lună, pentru a-i permite roverului Perseverance, la bordul căruia mini-elicopterul a ajuns pe Marte, să se dedice misiunii sale principale: căutarea urmelor care ar putea să ateste prezenţa unor forme străvechi de viaţă pe Planeta Roşie.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce se întâmplă când cazi într-o gaură neagră? Simulare realizată de un supercomputer NASA

Astronomii au găsit, în sfârşit, o planetă asemănătoare Pământului, care are și atmosferă. De ce nu poate fi locuită 55 Cancri

Cât de asemănătoare sunt Terra și Marte? Cercetătorii au făcut o descoperire inedită pe Planeta Roșie: „Ceva special a fost acolo”

Nava spațială creată de Boeing n-a fost lansată nici azi. Numărătoarea inversă a fost oprită cu două ore înainte de decolare

Partenerii noștri