Live

Galerie Foto Cutremur cu magnitudinea 7,1 în Filipine. Doi oameni au murit, zeci au fost răniți, un spital s-a prăbușit parțial

Data actualizării: Data publicării:
Un cutremur cu magnitudinea 7,1 s-a produs în nordul Filipinelor. FOTO: Profimedia Images

Un cutremur cu magnitudinea 7,1 s-a produs miercuri în nordul Filipinelor, a anunţat Institutul Seismologic al SUA (USGS). Inițial, seismul fusese estimat la  6,8. Din primele informații, doi oameni au murit, iar zeci au fost răniți.

ACTUALIZARE 9.50. Zeci de oameni au fost răniți în urma cutremurului.

Din primele informații, două persoane au murit, scrie The Guardian. Este vorva despre un localnic din Abra și de un muncitor în construcții în La Trinidad.

În Abra, cel puțin 25 de persoane au fost rănite și au fost duse la spital.

În La Trinidad, unele drumuri au fost blocate de alunecări de teren și bolovani. Cinci persoane au fost rănite după ce pietrele le-au lovit mașina în care se aflau.

„Pământul s-a cutremurat de parcă aș fi fost într-un leagăn și luminile s-au stins brusc. Ne-am grăbit să ieșim din birou și am auzit țipete. A fost cel mai puternic cutremur pe care l-am simțit, am crezut că pământul se va deschide”, a declarat Michael Brillantes, ofițer de la serviciile de urgență. 


Știrea inițială:

Cutremurul de mică adâncime a avut loc în provincia Abra, pe insula principală Luzon, la ora locală 08:43 (00:43 GMT), iar agenţia seismologică locală a avertizat că ar putea exista pagube materiale.

Locuitorii capitalei Manila au resimţit seismul şi circulaţia cu metroul în capitala filipineză Manila a fost întreruptă la o oră de vârf, a anunţat Ministerul Transporturilor. Clădirea Senatului a fost evacuată.

În oraşul Dolores, situat în apropierea epicentrului, locuitorii speriaţi au fugit din casele lor, iar ferestrele pieţei locale au fost spulberate, a declarat pentru AFP comandantul poliţiei locale, Edwin Sergio. "Cutremurul a fost foarte puternic", a afirmat Edwin Sergio, adăugând că au apărut fisuri în clădirea comisariatului.

Un spital din provincia Abra a fost evacuat după ce clădirea s-a prăbuşit parţial în urma cutremurului, nefiind raportate victime, au spus oficiali.

"Încă sunt replici. Am primit informaţii de avarii la locuinţe. Până acum nu sunt victime", a menţionat primarul Rovelyn Villamor din oraşul Lagangilang, provincia Abra.

"Nu avem alimentare cu energie electrică pentru că se întrerupe automat din cauza pericolului", a declarat primarul Villamor la radio DZRH.

Biroul de informare publică din provincia Abra a postat fotografii pe pagina sa de Facebook care arată clădiri grav avariate, cu fisuri uriaşe.

Potrivit USGS, epicentrul cutremurului a fost la aproximativ 11 km est-sud-est de oraşul Dolores şi a avut loc la o adâncime de 10 km. "Atenţia este concentrată pe Abra şi provinciile din apropiere. Acesta este un cutremur major. Ne aşteptăm la replici puternice", a declarat Renato Solidum, directorul agenţiei naţionale de seismologie.

Filipinele sunt afectate în mod constant de cutremure din cauza situării sale pe "centura de foc", un arc de activitate seismică intensă care înconjoară Oceanul Pacific trecând prin Japonia şi Asia de Sud-Est.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicușor Dan spune că "o să fie rău" în București la un cutremur: N-am încredere că blocurile noi respectă cerințele. ISC e catastrofal

Seceta a scos la lumină o așezare veche de 300 de ani. Din apele unui baraj au reapărut morminte și structura unei biserici

FOTO Momentul în care Paza de Coastă chineză atacă nave filipineze. „Erau atât de aproape încât le vedeam fețele”

Cutremur la granița României, marți dimineață

Partenerii noștri