Live

Dezastrul de la Cernobîl se poate repeta în 2022 dacă Rusia continuă războiul, a avertizat Ambasada Ucrainei de la București

Data publicării:
Agenţia nucleară ucraineană a declarat vineri că înregistrează niveluri crescute de radiaţie la situl fostei centrale atomice de la Cernobîl. Foto: Profimedia Images

Ambasada Ucrainei la București a avertizat asupra riscului ca operațiunea militară a Rusiei să provoace „un alt dezastru ecologic” precum cel din 1986. „Dacă Rusia continuă războiul, Cernobîl se poate întâmpla din nou în 2022”, a transmis misiunea diplomatică ucraineană pe Facebook.

„În 1986, lumea a văzut cel mai mare dezastru tehnologic la Cernobîl. Atacul Rusiei împotriva Ucrainei poate provoca un alt dezastru ecologic, mutându-şi forţele militare la Cernobîl. Dacă Rusia continuă războiul, Cernobîl se poate întâmpla din nou în 2022”, se transmite în postarea de pe Facebook.

Agenţia nucleară ucraineană a declarat vineri că înregistrează niveluri crescute de radiaţie la situl fostei centrale atomice de la Cernobîl, scrie Agerpres. Experţii societăţii Ekoţentr din Ucraina leagă creşterea de radiaţii gamma în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl de răscolirea solului vegetal în urma presiunii exercitate de un mare număr de echipamente militare grele, a indicat pe Facebook Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina (SNRIU).

Rusia a transmis vineri că va trimite paraşutişti pentru a ajuta la asigurarea pazei centralei nucleare închise de la Cernobîl și că nivelul de radiaţii la centrală este normal.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică informase joi că centralele nucleare operaţionale din Ucraina funcţionează în siguranţă şi că nu au avut loc „distrugeri” la facilităţile de la fosta centrala nucleară de la Cernobîl. 

Rusia a preluat controlul asupra Cernobîlului și a luat ostatic personalul civil

Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak anunţase joi seara că armata ucraineană a pierdut controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl. El a spus, totodată, că nu se cunoaşte starea instalaţiilor de la Cernobîl şi cea a depozitelor de deşeuri nucleare.

Aliona Șevastova, consilier al comandantului Forțelor Armate Terestre ale Ucrainei, a informat pe Facebook că Rusia a preluat controlul asupra fostei centrale nucleare de la Cernobîl și că a luat ostatic personalul care se ocupă de mentenanța și protejarea instalațiilor pentru deșeuri nucleare, potrivit CNN.

„Condamnăm [luarea de ostatici] și cerem să fie eliberați”, a scris oficialul ucrainean.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viteza cu care rușii au avansat în Harkov în mai. Zelenski avertizează: "Ar fi primul val al ofensivei". Ce regiune vizează apoi Rusia

Civilii din Harkov sunt ținuți de ruși în subsoluri ca să fie folosiți ca "scuturi umane". Cine fuge este executat (oficiali ucraineni)

Paleologu: Regimul Putin s-a transformat într-o sectă apocaliptică cu viziuni delirante. E un caz exemplar de patologie a puterii

Putin spune că Zelenski nu are legitimitate, pentru că nu organizează alegeri prezidențiale în Ucraina

Partenerii noștri