Live

După ce a acuzat Rusia că nu a apărat-o, Armenia cumpără arme din Franța: „Parteneri care sunt cu adevărat furnizori de securitate”

Data publicării:
Armenia a început un proces de reformare a forţelor sale armate create după doctrina şi standardele sovietice. FOTO: Shutterstock

Armenia a semnat vineri un contract pentru achiziţionarea de puşti de precizie cu compania franceză PGM, precum şi o scrisoare de intenţie pentru pregătirea ofiţerilor armeni, în momentul în care Erevanul încearcă să-şi reducă dependenţa faţă de Moscova, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Armenia a adoptat ideea modernizării armatei, vom folosi propriile mijloace şi ajutorul statelor partenere, este vorba de a putea folosi toate instrumentele păcii pentru a ne apăra graniţele”, a declarat ministrul armean al Apărării, Souren Papikian, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul Francez al Apărării, Sebastien Lecornu.

Valoarea acestei achiziţii nu a fost precizată.

Franţa s-a angajat, de asemenea, să antreneze cinci militari armeni la Academia Militară Saint-Cyr Coetquidan şi şi-a oferit sprijinul pentru pregătirea de subofiţeri.

Ministrul francez a confirmat că Parisul va trimite un consilier militar specializat în apărarea sol-aer pentru a ajuta Armenia să se protejeze „de posibile lovituri ale potenţialilor agresori” împotriva civililor.

Armenia a început un proces de reformare a forţelor sale armate create după doctrina şi standardele sovietice

Armenia „se îndreaptă către parteneri care sunt cu adevărat furnizori de securitate”, a adăugat el în timpul conferinţei de presă, ca răspuns la o întrebare privind slăbirea legăturilor dintre Erevan şi Moscova, aliatul său istoric.

Armenia a început un proces de reformare a forţelor sale armate create după doctrina şi standardele sovietice.

Cooperarea cu Franţa, care datează după războiul din 2020 pierdut de Armenia împotriva Azerbaidjanului, a intrat în „faza sa practică” şi este „deja de natura sistemică şi pe scară largă”, potrivit ministrului Papikian.

Parisul se teme de o nouă escaladare militară cu Azerbaidjanul, rivalul istoric al Erevanului în această regiunea a Caucazului.

Franţa şi Armenia au semnat în toamna anului trecut o scrisoare de intenţie în materie de apărare antiaeriană, care include achiziţionarea a trei radare Ground Master (GM200) de la Thales, ce permit detectarea unei aeronave inamice la o distanţă de 250 km, şi binocluri cu vedere nocturnă, fabricate de Safran şi livrate joi.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Premierul Mihail Mișustin a prezentat lista miniștrilor. Cine a fost înlocuit și cine rămâne în noul guvern al lui Putin

Trei persoane au murit, iar alte opt au fost rănite, după un atac al ucrainenilor asupra regiunii ocupate Donețk

Sancţionată de Occident pentru destabilizarea Moldovei, deputata Marina Tauber se laudă cu decorația primită „la ordinul” lui Putin

Polonia anunță construirea unor fortificații „de-a lungul întregii frontiere estice”

Partenerii noștri