Live

Efectul Brexit și COVID-19: Exporturile de alimente și băuturi din Marea Britanie către UE s-au redus la jumătate

Data publicării:
Colecție de sticle de whisky. Foto: Gulliver/Getty Images

Eporturile de alimente şi băuturi din Marea Britanie către Uniunea Europeană aproape s-au înjumătăţit în primul trimestru din 2021, în special din cauza barierelor post-Brexit şi a pandemiei de coronavirus (COVID-19), a anunţat Federaţia industriei alimentare şi a băuturilor din Regatul Unit (Food and Drink Federation - FDF), informează BBC.

Mai exact, exporturile britanice de alimente şi băuturi către UE au scăzut cu 47% în primele trei luni din acest an, comparativ cu primul trimestru din 2020.

Comparativ cu primul trimestru din 2019 - înainte de pandemia de coronavirus - exporturile de brânză au scăzut cu 72%, cele de peşte cu 52%, în timp ce livrările de ciocolată au înregistrat un declin de 37%, informează Agerpres.

Cea mai afectată rută comercială a fost cea către Irlanda. În mod normal Irlanda era cea mai mare piaţă externă a sectorului de alimente şi băuturi din Marea Britanie, iar în primul trimestru s-a înregistrat un declin de 70%. Vânzările către Germania, Spania şi Italia au scăzut și ele cu peste 50%.

În luna martie a acestui an, exporturile de whisky şi alimente din Marea Britanie pe piaţa europeană, după Brexit, au ajuns în pragul colapsului. Vânzările de băuturi şi produse agroalimentare britanice în UE înregistraseră o scădere de 75% în luna ianuarie 2021, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut când UK a ieşit, oficial, din Uniunea Europeană.

Cei mai afectaţi au fost producătorii de whisky: de la exporturi în valoare de 105 milioane de lire sterline, acestea au ajuns la 40 de milioane. De asemenea, valoarea exporturilor de brânză a scăzut de la 45 milioane de lire sterline la 7 milioane, iar producătorii de ciocolată au reuşit să exporte produse în valoare de doar 13 milioane de lire sterline, comparativ cu peste 41 milioane cât înregistrau înainte de Brexit.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Performanța economică a Marii Britanii a depășit-o pe cea a Germaniei și Franței

Criză a forței de muncă în Marea Britanie, în timp ce economia își revine la nivelul anterior pandemiei

UK amenință cu activarea măsurilor de siguranță din acordul Brexit: E unica soluție pentru a proteja beneficiile acestui măreț Regat

Joe Biden i-a dat de înțeles lui Boris Johnson că șansele pentru un acord comercial SUA-UK post-Brexit sunt mici

Partenerii noștri