Live

Fosta procuroare generală a Crimeei a fost dată afară de Vladimir Putin după ce a criticat războiul pornit de ruși în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Natalia Poklonskaia, fosta procuroare generală a Crimeii. Foto: Наталья Поклонская/Facebook.com

Natalia Poklonskaia, fostă procuroare generală a Crimeei, a fost demisă din funcția de șef adjunct al Rossotrudnichestvo, agenția federală a Rusiei pentru comunicare internațională, la câteva săptămâni după ce a criticat războiul început de Moscova în Ucraina. Vladimir Putin a semnat decretul de revocare luni dimineață, scrie The Moscow Times.

După ce și-a dus la capăt mandatul de procuror general, Poklonskaia a fost aleasă deputat în parlamentul de la Moscova și apoi numită în luna februarie ca director adjunct al Rossotrudnichestvo, agenția federală a Rusiei responsabilă de relațiile cu rușii din afara țării.

În vârstă de 42 de ani, Natalia Poklonskaia este membră a partidului Rusia Unită condus de Putin. Născută în Ucraina, ea a trecut de partea rușilor în timpul anexării ilegale a Crimeii din 2014.

Poklonskaia a scris pe canalul său de Telegram că se va muta într-un alt post și i-a mulțumit lui Putin pentru „încrederea și susținerea” lui.

Demiterea sa din funcție vine la câteva săptămâni după ce aceasta a criticat invadarea Ucrainei, catalogând „operațiunea militară specială” declanșată de Putin pe 24 februarie drept o „catastrofă”.

„Mor oameni, case și orașe întregi sunt distruse, lăsând milioane de persoane refugiate. Trupuri și suflete sunt mutilate. Inima mi-e plină de durere”, a afirmat Poklonskaia.

„Cele două țări native ale mele se ucid reciproc și nu asta mi-am dorit și nu îmi doresc asta”, a mai spus aceasta în timpul unui mesaj video transmis la un forum internațional organizat în luna aprilie.

Ulterior, aceasta a criticat și afișarea literei Z, devenită un simbol al susținerii războiului din Ucraina.

Militari ruși în Ucraina.Foto: Profimedia

Comentariile sale au declanșat indignare, inclusiv din partea șefului ei, directorul Rossotrudnichestvo, Evgheni Primakov. Acesta a afirmat că Z-ul este un simbol al „eliberării Ucrainei de răul evident al teroriștilor și bandiților”.

Poklonskaia nu a precizat ce post urmează să ocupe sau dacă acesta va fi în continuare unul în guvern.

Citește și: Primul șef de guvern al lui Putin: Războiul ar putea dura doi ani. „Dacă Ucraina cade, urmează statele baltice”

 

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia susține că a doborât șase rachete americane de tip ATACMS. Ar fi fost interceptate deasupra Crimeei ocupate

Dilema lui Putin: unde să își concentreze viitoarea ofensivă în Ucraina. ISW: „Comandamentul rus are de făcut o alegere”

Guvernul a decis construirea unui pod rutier peste râul Tisa, la granița România - Ucraina

Guvernul ucrainean s-a răzgândit și nu-i va mai obliga pe bărbații capabili să lupte în război să se întoarcă din țările unde au fugit

Partenerii noștri