Live

Fostul președinte al Mongoliei îl ironizează pe Putin cu o hartă care arată cât de mică era Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Hartă a Imperiului Mongol și Rusiei în 1471. Foto: X/ Tsakhia Elbegdorj

Fostul președinte al Mongoliei Tsakhia Elbegdorj l-a ironizat pe președintele rus Vladimir Putin și felul în care acesta încearcă să se folosească de istorie pentru a justifica invazia în Ucraina, relatează Business Insider.

Putin a folosit frecvent discuția despre granițele istorice pentru a-și justifica invazia brutală, argumentând că Rusia are un drept asupra teritoriului Ucrainei, chiar dacă aceasta este o țară independentă.

În interviul său cu fostul jurnalist Fox News Tucker Carlson, săptămâna trecută, Putin a vorbit timp de zeci de minute despre istoria rusă și europeană. Totuși, istoricii spun că o mare parte din cele povestite de el nu sunt reale.

Pe de altă parte, Tsakhia Elbegdorj, care a fost președintele Mongoliei între 2009 și 2017, a ironizat argumentul lui Putin.

El a distrinuit pe X, fosta Twitter, hărți care arată cât de mare era Imperiul Mongol, care a controlat o vreme părți mari din ceea ce este acum Rusia.

„După interviul lui Putin, am găsit hărți istorice mongole. Nu vă faceți griji. Suntem o națiune pașnică și liberă”, a scris Elbegdorj.

Hărțile pe care le-a distribuit el arătă și cât de mică era Rusia în secolul al XV-lea.

Imperiul Mongol a fost cândva cel mai mare din lume. Teritoriul său acoperea o mare parte din Eurasia și includea China actuală și o mare parte a Rusiei, precum și Ucraina.

Astăzi, Mongolia, situată între China și Rusia, este o țară mai mică, dar este încă una dintre cele mai mari națiuni din lume în ceea ce privește suprafața totală.

Guvernul Mongoliei nu a sprijinit invazia rusă în Ucraina, deși nici nu a condamnat-o în mod clar.

Dar Elbegdorj, personal, și-a exprimat deschis sprijinul pentru Ucraina.

„Democrațiile lumii trebuie să se unească cu și mai multă hotărâre pentru a declara că libertatea nu este negociabilă și pentru a oferi Ucrainei armele de care are nevoie pentru a câștiga”, scria el în februarie 2023.

„Știu că Putin nu tolerează libertatea. Am vorbit cu el de multe ori. El disprețuiește diferențele și concurența. Se teme de o Ucraină liberă. E un narcisist și nu vrea să vadă vecini mai de succes și mai prosperi”, mai scria el.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lupte dure pe frontul din Harkov. Ucrainenii îi resping pe ruși la Vovcensk. Putin spune că trupele Moscovei își îmbunătățesc pozițiile

Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022. Ce i-a cerut Putin lui Zelenski

Economia Rusiei va crește în acest an: „Sancțiunile nu vor duce la o criză, așa cum speră mulți”

Kievul se retrage în "anumite zone" ale frontului de nord. Situația e "gravă", Zelenski și-a anulat vizitele în Spania și Portugalia

Partenerii noștri