Live

Gruparea extremistă Proud Boys, care a participat la Asaltul de la Capitoliu, a fost desemnată „entitate teroristă” în Canada

Data actualizării: Data publicării:
Liderul grupului de extremă-dreapta Proud Boys, Enrique Tarrio, în timpul unui miting pro-Trump în Washington DC, în data de 12 decembrie 2020. Protestul s-a încheiat cu violențe și vandalizarea unor biserici ale comunității de culoare din oraș. Foto: Getty Images

Gruparea americană de extremă dreapta Proud Boys, susținători înfocați ai fostului președinte american Donald Trump, a fost desemnată drept „entitate teroristă” în Canada, în urma unei moțiuni aprobate de parlamentul țării, iar măsura urmează să fie adoptată și de executivul de la Ottawa.

Guvernul canadian a informat recent că agenţiile sale de securitate supraveghează îndeaproape această organizaţie şi strâng dovezi pentru a sprijini înscrierea grupului pe lista sa neagră.

„Astfel de liste trimit un mesaj clar, şi anume că niciodată Canada nu va tolera actele de violenţă”, a indicat o purtătoare de cuvânt a ministrului securităţii publice Bill Blair, conform AFP, citat de Agerpres. „Atunci când o entitate este înscrisă pe listă, instituţiile financiare îi blochează activele”, a precizat ea.

Moţiunea adoptată de Camera Comunelor canadian îndeamnă guvernul lui Justin Trudeau „să utilizeze toate mijloacele la dispoziţia sa pentru a răspunde la proliferarea grupurilor pline de ură ale adepţilor supremaţiei rasei albe începând cu desemnarea imediată a Proud Boys ca entitate teroristă” în Canada.

Membri ai Proud Boys, grup fondat de un canadian care ulterior s-a delimitat de el, s-au aflat în număr mare printre partizanii lui Donald Trump care au luat cu asalt Capitoliul la Washington pe 6 ianuarie. Cu câteva zile mai devreme, liderul acestei miliţii americane, Enrique Tarrio, a fost arestat. În Canada, cinci membri ai grupului aparţinând Marinei regale canadiene au fost chemaţi la ordine pentru că au întrerupt o ceremonie autohtonă la Halifax, în Noua Scoţie, în 2017.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump compară guvernul lui Biden cu Gestapo-ul nazist: „Ei bine, acum trebuie să scoatem mănuşile”

De Niro îl atacă din nou pe Trump: „E un monstru. Nu cred că americanii înţeleg cât de periculos va fi dacă va ajunge iar preşedinte”

Ambasadorul Canadei: România nu trebuie să se considere o țară mică în fața unei amenințări mari. Întreaga Alianță ar fi în spatele ei

Se extind mișcările propalestiniene. Studenții canadieni au instalat tabere în marile universități. 200 de arestări la UCLA, în SUA

Partenerii noștri