Live

Justiția poloneză a dezvăluit că fostul guvern populist PiS și-a spionat cetățenii cu ajutorul aplicației Pegasus

Data publicării:
Jaroslaw Kaczynski, liderul de facto al Poloniei între 2015 și 2023. Foto: Profimedia Images

Fostul guvern al Poloniei, condus de formațiunea populist-reacționară Partidul Lege şi Justiţie (PiS), a spionat câteva sute de persoane folosind software-ul israelian Pegasus, conform unui raport elaborat de procuratura generală poloneză şi adresat parlamentului de la Varșovia. Programul informatic israelian a fost utilizat pentru a monitoriza 578 de persoane în perioada 2017 - 2023, arată raportul citat.

În prezent, o comisie parlamentară de anchetă investighează dacă guvernul PiS, care s-a aflat la conducere până în decembrie anul trecut, a folosit Pegasus pentru a-şi spiona adversarii politici. Potrivit unor relatări din presa poloneză, în prezent există indicii că guvernul PiS a folosit software-ul Pegasus şi pentru a monitoriza politicieni din rândurile sale.

Săptămâna trecută, ministrul justiţiei polonez, Adam Bodnar, a anunţat că 31 de oameni care au făcut obiectul unor acţiuni de monitorizare în care a fost folosit Pegasus vor fi citaţi ca martori de către parchetul polonez.

Ulterior, eurodeputatul Krzysztof Brejza a anunţat că a primit o astfel de citaţie. Brejza este membru al Coaliţiei Civice, formaţiunea actualului premier al guvernului polonez, Donald Tusk.

În 2022 Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS, aflat atunci la putere, a recunoscut că ţara sa a cumpărat acest soft de spionaj, dar a respins acuzaţiile conform cărora el a fost utilizat împotriva opoziţiei politice.

Programul informatic Pegasus nu poate fi vândut decât statelor, iar aceste vânzări trebuie să obţină undă verde din partea unei comisii speciale a ministerului apărării israelian responsabilă cu aprobarea vânzărilor de arme. De îndată ce este instalat într-un telefon mobil, Pegasus permite accesul la mesagerie şi la datele utilizatorului şi poate activa aparatul de la distanţă pentru capturi de sunet sau de imagini.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Iranul avertizează ţările europene: „Vor plăti la momentul potrivit pentru că au ajutat Israelul”

Cresc tensiunile în Cabinetul de Război al Israelului. Netanyahu, luat la rost de ministrul Apărării din cauza planului pentru Gaza

Armata israeliană și-a ucis din greșeală cinci militari în Fâșia Gaza. Un tanc i-a confundat cu luptători Hamas: „Un foc prietenesc”

Foreign Policy: Ce s-ar întâmpla în ziua în care Iranul ar face rost de arme nucleare. Țările care i-ar putea urma exemplul

Partenerii noștri