Live

Katalin Novak, prima femeie care devine președinte al Ungariei. În discursul de acceptare, a spus că invadarea Ucrainei e inacceptabilă

Data actualizării: Data publicării:
Katalin Novak, prima femeie aleasă președinte al Ungariei Foto: Profimedia Images

Katalin Novak, o politiciană în vârstă de 44 de ani apropiată de premierul Viktor Orban, a fost aleasă joi de Parlamentul de la Budapesta în funcția de președinte, cu un mandat de cinci ani. Este o premieră în istoria țării. Ea îşi va prelua funcția - preponderent protocolară - la 10 mai.

Katalin Novak, fost ministru al tineretului și familiei, a primit 137 de voturi favorabile din cele 188 exprimate (dintr-un număr total de 199 de deputaţi), în timp ce candidatul opoziţiei, economistul Peter Rona, a întrunit 51 de voturi.

În primul ei discurs în calitate de preşedinte ales, Katalin Novak a promis să fie „un bun şef de stat, care va apăra familia ca fundament al suveranităţii”. Totodată, ea a calificat drept „inacceptabilă” invazia rusă în Ucraina, relatează Agerpres.

Alegerea lui Katalin Novak nu este o supriză. Ea a fost favorita scrutinului, în condițiile în care partidul lui Orban, FIDESZ, are o majoritate confortabilă în Parlament.

Alegerea sa vine cu mai puțin de o lună înainte de alegerile parlamentare din Ungaria, ale căror rezultate ar putea fi foarte strânse, după ce șase partide din opoziție au format, în premieră, o alianță, în speranța că vor învinge partidul lui Orban, notează Mediafax.

Katalin Novak este mamă a trei copii și a fost vicepreşedinte al FIDESZ. Are studii economice, de drept şi administraţie publică, în Ungaria şi Franţa. A trăit în SUA, Franţa şi Germania şi vorbeşte engleza, franceza, germana şi spaniola.

Președintele în exercițiu al țării, Janos Ader, se apropie de încheierea celui de-al doilea mandat. Janos Ader, politician de carieră, a reprezentat un sprijin solid pentru Viktor Orban, cu mici excepţii, ocazionale, legate de unele dintre reformele controversate introduse de guvernul condus de acesta.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Doi copii au fost filmați în tribună și ce a urmat a devenit viral instant: peste 25 de milioane de vizualizări!

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bruxellesul dă ultimatum Ungariei în legătură cu legea de „protecţie a suveranităţii naţionale”

Viktor Orban îl apără pe Netanyahu în fața mandatului de arestare cerut de Curtea Penală Internaţională. „Propunerea este ruşinoasă”

Ungaria a respins rezoluția Consiliului Europei care sprijină formula de pace a Ucrainei: „Avem nevoie de negocieri de pace reale”

Viktor Orban susține că Robert Fico „se zbate între viaţă şi moarte”: „Am fi avut mare nevoie acum de el şi de o Slovacie pro-pace”

Partenerii noștri