Live

Galerie Foto Lava vulcanului Cumbre Vieja de pe insula La Palma a ajuns să acopere o suprafață de peste 10 hectare în Oceanul Atlantic

Data publicării:
Râurile de lavă continuă să coboare prin canalul format de marţi seară până la ocean. Sursă foto: Profimedia Images

Lava vulcanului Cumbre Vieja de pe insula spaniolă La Palma care a ajuns la Oceanul Atlantic a câştigat teren şi acoperă acum peste zece hectare în ocean, a declarat joi Institutul de vulcanologie din insulele Canare (Involcan), relatează AFP.

Se estimează că depăşeşte deja zece hectare, a declarat purtătorul de cuvânt al Involcan, David Calvo, care a afirmat că vor fi efectuate măsurători mai precise în următoarele ore, folosindu-se drone.

Fluxul de lavă provenit de la vulcanul Cumbre Vieja, care a erupt în urmă cu unsprezece zile, a ajuns în cele din urmă la ocean în noaptea de marţi spre miercuri după ce a parcurs şase kilometri, distrugând tot în cale. De atunci, lava vulcanului a continuat să erupă și să curgă în ocean.

Citește și: Cum s-a văzut din satelit erupția vulcanului Cumbre Vieja din La Palma

Râurile de lavă continuă să coboare prin canalul format de marţi seară până la ocean, a detaliat David Calvo.

Lava a ajuns la ocean fără a provoca pentru moment cele mai temute efecte ale sale: explozii şi valuri de apă clocotită. Cu toate acestea, contactul între lava cu o temperatură de peste 1.000 de grade şi apa oceanului a produs gaze potenţial toxice.

Există încă o coloană de gaz, precum cea pe care am putut-o observa ieri, a spus David Calvo, adăugând că vântul, care a ajutat miercuri la risipirea rapidă a acestor gaze, a fost din ce în ce mai slab joi.

Primăria din La Palma a cerut locuitorilor din mai multe cartiere din Tazacorte să rămână în case pentru a evita o posibilă intoxicaţie cu gaze.

Erupţia a distrus peste 500 de clădiri și a afectat aproximativ 476 de hectare de sol de pe această insulă, care are aproximativ 70.000 de hectare, conform declarațiilor făcute de autoritatea locală a insulei.

Citește și: Lava vulcanului La Palma a început să formeze o deltă în Oceanul Atlantic

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alertă la cel mai înalt nivel în Indonezia, după ce vulcanul Ibu a erupt

Ultimele ore din viața lui Platon au fost dezvăluite după descoperirea unui manuscris antic în cenușa vulcanică a Vezuviului

Ard casele din Grindavik. Lava de la vulcanul care a erupt în sud-vestul Islandei a ajuns în curțile oamenilor

Alertă în Japonia: A erupt vulcanul Suwanose

Partenerii noștri